Zo behoudt u werknemers tot (na) de pensioendatum

28 maart 2024
Artikel

Hoewel het werk steeds verder mechaniseert, blijft goed personeel de komende jaren belangrijk binnen tuinbouwbedrijven. De behoefte aan (technische) kennis neemt alleen maar toe. Het omscholen van personeel is één van de mogelijkheden om uw personeel in te zetten in de snel veranderende wereld van de tuinbouw.

Een medewerker in een tuinbouwkas

Uw personeel is belangrijk voor de langetermijndoelstellingen van uw onderneming. Nederland vergrijst en dat geldt wellicht ook voor uw personeel. Hoe behoudt u uw werknemers tot hun pensioendatum of zelfs daarna? Strategische personeelsplanning biedt uitkomst.

Strategische personeelsplanning

Zowel in economisch goede als minder goede tijden is het daarom belangrijk om te investeren in de groei en ontwikkeling van uw personeel. Uw werknemers zijn immers de belangrijkste succesfactor bij het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Daarbij gaat het er niet alleen om dat de juiste mensen met de juiste kwaliteiten op de juiste plek terechtkomen. Ook uw bestaande krachten moet u effectief inzetten en ontwikkelmogelijkheden bieden. Alle reden om uw wervings- en selectietraject onderdeel te maken van een strategische personeelsplanning.

Ook het helpen van uw medewerkers bij het maken van pensioenkeuzes en andere financiële keuzes is onderdeel van Strategische personeelsplanning. In dit whitepaper leest u hoe u uw medewerkers zo goed mogelijk begeleid naar een passend pensioen. Onze pensioenadviseurs helpen u hierbij graag.

Inzicht in uw personeel

Strategische personeelsplanning helpt om invulling te geven aan een deel van uw organisatiestrategie. Zo krijgt u inzicht in uw personeel over de lange termijn. Het gaat niet alleen om het personeel dat nu bij u werkt, maar ook om het personeel dat u wilt aantrekken om uw bedrijfsdoelen te halen. In een traject van strategische personeelsplanning wordt een antwoord geformuleerd op de volgende vragen:

  • Hoe zie ik de toekomst van mijn organisatie?
  • Welke mensen en kwaliteiten heb ik nodig om daar te komen?
  • Hoe ziet mijn huidige personeelsbestand eruit? Wat is het huidige potentieel?
  • Sluit dit voldoende aan bij mijn behoefte?
  • Is er voldoende ruimte voor de ontwikkeling van eigen én toekomstige medewerkers?

De antwoorden op deze vragen kunnen leiden tot inzicht in kwaliteiten van uw werknemers waarin u kunt investeren. Ook zou het kunnen dat u op basis van dit inzicht keuzes maakt om een bepaalde werknemer op een andere manier in te zetten. 

Financieel inzicht voor uw personeel op de lange termijn

Naast de doelstellingen die u heeft voor de organisatie, heeft uw werknemer zelf ook doelstellingen.  Bijvoorbeeld voor ontwikkelen en leren of voor de werk/privé-balans. Voor uw wat oudere personeel is pensioneren of minder werken mogelijk een doel. Ook voor jongere werknemers kan het belangrijk zijn om na te denken over wat er financieel geregeld is voor de oude dag of bij een onverwacht overlijden. U kunt uw werknemers hierbij helpen door financieel inzicht te geven over de lange termijn. 

Maatwerkadvies voor individuele behoeften

Binnen de tuinbouwsector wordt goed gezorgd voor een financieel gezonde oude dag. Elke werknemer heeft unieke financiële doelen en behoeften. Een individueel pensioengesprek biedt de mogelijkheid voor maatwerkadvies dat is afgestemd op de persoonlijke situatie. Uw werknemer krijgt een beter inzicht in de beschikbare pensioenopties. Door een pensioengesprek te voeren, voelt de werknemer zich beter voorbereid en krijgt hij meer vertrouwen in zijn financiële toekomst: een betere financiële fitheid.

Werken na de pensioendatum is een trend 

Steeds meer mensen willen na de pensioendatum blijven werken of weer gaan werken. Hier is de tuinbouwsector nog niet op ingespeeld. Juist uw oudere medewerkers beschikken over veel vakkennis en blijven daarom van waarde. Uw oudere werknemer heeft echter andere kwaliteiten en andere doelen dan uw jongere personeel. Wilt u hier rekening mee houden, zodat u op lange termijn uw werknemers langer houdt? Regel dan belangrijke zaken voor uw oudere medewerker, zoals de mogelijkheid minder dagen te werken. Onze adviseurs kunnen met een frisse en onafhankelijke blik in kaart brengen waar uw behoefte ligt, welk potentieel u al in huis heeft en waar er sprake is van een tekort.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u begeleiding bij uw strategische personeelsplanning? Neem dan contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu