Wijzigingen omtrent kwalificatie rechtsvormen

21 september 2021
Artikel

In het Belastingplan 2022 zijn een aantal wijzigingen omtrent kwalificatie rechtsvormen opgenomen. We zetten ze voor u op een rij.

Portretfoto van Daniel van Meijgaarden
Neem contact op met:
Daniël van Meijgaarden Senior belastingadviseur
drie mannen in gesprek

Wetsvoorstel kwalificatie buitenlandse rechtsvormen komt later

Het wetsvoorstel kwalificatie buitenlandse rechtsvormen beoogt verschillen in kwalificatie in internationale situaties tegen te gaan. Deze verschillen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde inkomsten dubbel belast worden of juist helemaal niet.

De rechtsvormen die hierdoor het meest geraakt worden, zijn de Nederlandse niet-transparante commanditaire vennootschap en buitenlandse entiteiten die niet vergelijkbaar zijn met een van de Nederlandse rechtsvormen. Omdat er veel commentaar kwam op dit wetsvoorstel, is besloten dit voorstel, los van Prinsjesdag, in te dienen. Hierna volgt een toelichting.

Aanpassing fiscaal beleid kwalificatie rechtsvormen

Nederland kent een aantal transparante rechtsvormen, zoals bepaalde commanditaire vennootschappen (CV) en bepaalde fondsen voor gemene rekening. De achterliggende participanten worden bij transparante rechtsvormen direct in de belastingheffing betrokken.

Andere landen kunnen een afwijkende kwalificatie in aanmerking nemen, en de Nederlandse rechtsvorm als zelfstandig belastingplichtig aanmerken (en dus niet-transparant).

Door deze kwalificatieverschillen kan Nederland een lichaam als niet-zelfstandig belastingplichtig zien en het andere land juist wel. Dit leidt tot hybride mismatches. Daardoor kan een voordeel onbelast blijven of kan een kostenpost leiden tot een dubbele aftrek.

Dit ongewenste gevolg wordt straks weggenomen door een wetswijziging voor de open CV.

  • Open CV’s die normaliter onder de vennootschapsbelasting vallen, worden voortaan als transparant aangemerkt. Daardoor worden niet langer de open CV’s zelf, maar de achterliggende participanten in de belastingheffing betrokken, omdat de winst of het inkomen dat met behulp van de open CV wordt behaald aan die participanten wordt toegerekend.
  • Voor open CV’s die nu nog belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting, komt mogelijk een overgangsregeling, in het geval waarin de open CV zou kunnen kwalificeren als een omgekeerd hybride lichaam.
  • Ook buitenlandse rechtsvormen worden anders bekeken. Nu maakt men veelal de vergelijking met Nederlandse rechtsvormen. Straks komen er nieuwe regelingen voor de kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen in de vennootschapsbelasting.

Mogelijk worden de regels voor fondsen voor gemene rekening later ook aangepast. Net als het regime van de fiscale beleggingsinstelling (fbi) en de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) ook nog onder de loep worden genomen.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022

Meer weten?

Wilt u meer weten over de wijzigingen omtrent kwalificatie rechtsvormen? Neem contact op met Daniël van Meijgaarden, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531348 of stuur Daniël een e-mail

Wilt u meer weten over de wijzigingen omtrent kwalificatie rechtsvormen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daniël
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan