Aandachtspunten bij medewerkersparticipatie

1 november 2022
Artikel

Met een toenemende krapte op de arbeidsmarkt staat de mogelijkheid om een of meer medewerkers te laten participeren in de onderneming vol in de belangstelling. Voordeel voor de werkgever is dat de binding tussen medewerker en werkgever door zo’n regeling enorm wordt vergroot. Voordeel voor de medewerker is dat de beloning vaak ook fiscaal vriendelijker kan worden vormgegeven. We zetten de spelregels voor u op een rij.  

Portretfoto van Gaby Ratering
Neem contact op met:
Gaby Ratering Jurist ondernemingsrecht en mediator
Mannen bespreken medewerkersparticipatie

Bepaal de doelstelling medewerkersparticipatie

De belangrijkste vraag vooraf is wat u en uw medewerker met de participatie beogen. Participatie kan helpen bij het binden en boeien van een medewerker, maar ook een ander of groter doel dienen, bijvoorbeeld het voorsorteren op een bedrijfsovername. 

Binden medewerker

Als u beoogt een medewerker betere arbeidsvoorwaarden te geven, is het van belang te weten wat de betreffende medewerker belangrijk vindt. Gaat het om een betere beloning, gaat het om invloed binnen de onderneming of om een combinatie van beide? Als ondernemer moet u zich dan eerst afvragen of u bereid bent een gedeelte van de zeggenschap in de onderneming te delen met anderen. Ook als sprake is van een minderheidsaandeelhouder verandert er veel in uw bedrijfsvoering.

Ligt de nadruk op een betere beloning? Dan is het verstandig door te rekenen wat de nieuwe opzet concreet in euro’s betekent. Het kan zijn dat uw onderneming in korte tijd een grote groei doormaakt. Bent u bereid een medewerker ook te laten delen als het rendement in korte tijd hoog is? Er is ook een keerzijde aan dit verhaal: is uw medewerker bereid om risico te lopen? De beloning zal een stuk minder gunstig uitpakken als sprake is van slechte resultaten. 

Gefaseerde bedrijfsoverdracht

Een participatie wordt ook wel gebruikt als middel om een (gefaseerde) bedrijfsovername tot stand te brengen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde mensen bepalend zijn voor de groei en de ontwikkeling van de onderneming. Of omdat overdracht aan één van uw medewerkers financieel of organisatorisch niet haalbaar blijkt. De overgang van ‘gewone’ medewerker naar ‘mede-eigenaar’ brengt de nodige aandachtspunten met zich mee. Ten aanzien van de arbeidsrelatie dient de vraag zich aan of, en zo ja in welke mate dan nog sprake is van een gezagsverhouding. Het antwoord op die vraag kan belangrijke gevolgen hebben voor de positie van de werknemer, bijvoorbeeld ten aanzien van de verzekeringsplicht. 

Afspraken vastleggen

Als u besluit tot een participatieregeling is allereerst van belang dat de structuur van uw bedrijf hierop ingericht is. Als u in een bv werkt, moeten de statuten hierop ingericht zijn. Hoewel de invoering van het nieuwe bv-recht al geruime tijd achter ons ligt, is in veel situaties nog sprake van verouderde statuten. Als u in een eenmanszaak werkt, zal participatie betekenen dat u een samenwerking aangaat (vof of maatschap). 

In welke organisatiestructuur u ook werkt: bij participatie is het van belang dat de uitgangspunten, hoe u met elkaar invulling gaat geven aan de afspraken, helder zijn. Wilt u met de participatie medewerkers voor langere tijd aan u binden? Leg dan vast hoe lang een medewerker gebonden is aan de organisatie en wat een vertrek betekent voor de participatie. Als u werkt in een bv-vorm, kunt u deze afspraken vastleggen in een reglement of participatieovereenkomst. Als u de overstap maakt van een eenmanszaak naar vof of maatschap is het van belang de afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract. 

Mogelijkheden medewerkersparticipatie

Er zijn legio mogelijkheden om een participatie vorm te geven. Deze variëren van een bonusregeling tot een resultaatafhankelijke vergoeding tot een winstrecht. Bij al deze mogelijkheden is het verstandig vooraf de fiscale behandeling te beoordelen. De Belastingdienst kijkt kritisch mee bij een toenemend aantal participatieregelingen. 

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden. ABAB Legal biedt u hierin een multidisciplinaire aanpak, waarmee u alle aandachtspunten raakt.

Meer informatie?

Bij ABAB Legal zijn we graag Van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Voor meer informatie of advies over medewerkersparticipatie kunt u contact opnemen met Gaby Ratering, jurist ondernemingsrecht en mediator, via telefoonnummer 013 – 4647180 of stuur Gaby een mail

Wilt u meer weten over medewerkersparticipatie? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Gaby
Portretfoto van Gaby Ratering
Jurist ondernemingsrecht en mediator
Bel
06-51813397
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu