We gaan doorrr!

16 december 2023
Blog

De verkiezingen liggen achter ons. Een verrassende uitslag. De PVV als grootste partij in Nederland, de NSC die haar intrede in de Kamer doet, een afstraffing voor de VVD en het CDA en een degelijke groei van de BBB. De formatie van een nieuw kabinet kan starten. Maar hoe gaat het nieuwe kabinet eruitzien? De stoelendans is begonnen, wie wil wel met wie en wie sluit een ander uit. Ziet de wereld na 22 november er ineens anders uit? En specifiek: hoe ziet de wereld er voor varkenshouders uit?

Profielfoto Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Biggen in stal

2023 was een goed jaar

Over naar de orde van de dag. De varkenshouderij zet belangrijke stappen voorwaarts. Het jaar 2023 gaat met uitzonderlijk hoge voerwinsten de boeken in, met niveaus boven de € 1.500 per zeug en meer dan € 100 per vleesvarken.

Toekomstplannen

Het jaar 2023 is ook het jaar dat de Lbv (plus)-regeling opengesteld is. De eerste ondernemers ontvangen inmiddels beschikkingen. Menig varkenshouder stippelt zijn toekomstplan uit. Met meer financiële buffers kunt u makkelijker schakelen. De ene varkenshouder kiest weloverwogen voor stoppen, de ander bereidt zich voor op de toekomst in de sector. Een extra locatie wordt gekocht, nieuwe vormen van samenwerking tussen varkenshouders komen tot stand. Jonge ambitieuze ondernemers vinden elkaar. De najaarsbijeenkomst van de EPP Dutch Branch op locatie bij familie Rientjes in Raalte was een goed voorbeeld. Ondernemers kijken vooruit en werken investeringsplannen uit.

Hobbels onderweg

De trage vergunningverlening geeft een rem op uitvoering van investeringsplannen. Het stikstofdossier zorgt voor koudwatervrees bij financiers. Met een rechte rug en voldoende durf worden de juiste plannen tot uitvoer gebracht. Meer en meer marktconcepten komen met een nieuwe prijssystematiek voor een beter verdienmodel voor de varkenshouder. ‘Wie betaalt, bepaalt’ wordt ‘Wie bepaalt, betaalt!’

Maak je eigen plan

Het denken over de toekomst stopt niet na de verkiezingen op 22 november. Of na 4 jaar als het nieuwe kabinet weer terugtreedt, als ze de rit al volmaakt. De politiek is betrekkelijk, tijdelijk en lastig te voorspellen. De wereld draait doorrr. Ook los van de politieke sores en spelletjes. De ondernemer overziet het speelveld en de markt, maakt zijn of haar plan voor de toekomst zelf. Blijft bij zichzelf, ziet trends en kansen. Is niet bang voor bedreigingen, maar zet dit om in perspectief. Het mogen werken met deze ondernemers in deze sector geeft energie. Heb nu al zin in het nieuwe jaar. Of, zoals adviseur Paulien uit het oosten zei tegen Brabantse varkenshouders, “wej goat vedan”. Ze keken haar vragend aan, ze begrepen haar niet. “Oh,” zei ze, “wij gaan doorrr!”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u sparren over uw plannen voor de toekomst? Neem dan contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu