Beschikking Lbv(+): wat nu?

5 februari 2024
Artikel

Bent u agrarisch ondernemer en heeft u een beschikking voor de landelijke beëindigingsregeling veehouderij? Dan staat u voor een belangrijke keuze. Inzicht in uw financiële plaatje helpt u om een weloverwogen beslissing te maken.  

profielfoto van Mirjam Kraaijkamp
Neem contact op met:
Mirjam Kraaijkamp Financieel planner
Adviseur en ondernemer praten samen

Stoppen of doorgaan?

Een aanzienlijk aantal agrariërs heeft zich ingeschreven voor deelname aan de Lbv- of Lbv+-regeling. De komende periode worden de beschikkingen verstuurd. U moet dan een hele belangrijke keuze maken: stoppen of doorgaan?

Het proces van stoppen heeft grote invloed op u en uw gezin. Een agrarische onderneming is niet alleen een onderneming, maar ook een manier van leven waar vaak het hele gezin bij betrokken is. Over stoppen wordt meestal weinig gesproken. Een ontvangen beschikking dwingt u om een keuze te maken.

Naast een zakelijke overweging is het zeker zo belangrijke om de emotionele en financiële aspecten niet te vergeten. Wat betekent het voor mij persoonlijk als ik ga stoppen? Welke impact heeft dit op mijn gezin? Heb ik voldoende inkomen en vermogen opgebouwd voor een goede oude dag?

Financieel plan geeft rust

Wij merken dat veel ondernemers onzeker zijn over hun financiële toekomst. Met een gedegen financieel plan krijgt u inzicht in uw huidige en toekomstige financiële positie. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen en dat geeft rust. 

Een financieel plan begint met een gesprek met één van onze gecertificeerde financieel planners. In dit inventarisatiegesprek bespreken we met u hoe u naar de toekomst kijkt. Wat zijn de te verwachte inkomsten en wat zijn uw gewenste uitgaven? Heeft u pensioenvoorzieningen opgebouwd? Aan de hand van dit gesprek en de informatie in uw dossier stellen wij het financieel plan op. Uiteraard nemen wij daarbij ook de te verwachten opbrengst en de belastingheffing bij deelname aan de LBV mee. 

Het uitgewerkte plan bespreken wij in een tweede gesprek. Wij laten u dan ook zien wat wel of juist niet meedoen met de Lbv of Lbv+ betekent voor uw financiële toekomst. De ervaring leert dat juist deze interactieve benadering heel waardevol is. We rekenen niet één scenario door, maar gezamenlijk bekijken we wat verschillende keuzes of uitgangspunten voor gevolg hebben. Wat betekent het bijvoorbeeld als er extra inkomen uit zzp-activiteiten of een loondienstverband binnenkomt of als er per maand € 500 extra wordt uitgegeven? Door verschillende scenario’s te bekijken, ontstaat er een goed totaalbeeld waar u ‘staat’. Zo kunt u gemakkelijker een keuze maken.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wenst u inzicht in wat de Lbv(+)-regeling voor u in privé betekent, zodat u de juiste keuze kunt maken? Neem dan voor informatie of advies contact op met Mirjam Kraaijkamp, financieel planner, op telefoonnummer 06-12302053 of stuur Mirjam een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
profielfoto van Mirjam Kraaijkamp
Financieel planner
Bel
073-6465332
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan