Vijf tips voor een succesvolle financieringsaanvraag

6 juli 2023
Artikel

Eén op de vier ondernemers overweegt om te investeren en daarvoor extra financiering aan te vragen. De investering begint met een financieringsaanvraag. U heeft maar één kans om uw aanvraag in te dienen.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Middelen om een financieringsaanvraag te berekenen

Tip 1: kijk verder dan uw huidige geldverstrekker

Ondernemers kiezen vaak voor de geldverstrekker die zij kennen en waar zij al contact mee hebben, zoals hun huidige bankier. Kijk toch eens verder. Door ook een financieringsaanvraag bij een andere partij in te dienen, kunt u vergelijken op tarief, aflossingsverplichtingen en gevraagde zekerheden. Zo sluit u een financiering af die het beste past bij uw huidige situatie.

Tip 2: volledig beeld belangrijk bij financieringsaanvraag

Een instelling waar u uw financieringsaanvraag indient, kijkt in eerste instantie naar uw ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is daarom belangrijk dat u een goed en volledig beeld geeft van uw plannen. Op basis hiervan wordt uw aanvraag beoordeeld op haalbaarheid. Hoe meer achtergrondinformatie u geeft, hoe professioneler u overkomt. U maakt zo meer kans op financiering.

Tip 3: sterkten, maar vooral ook zwakten

Het is belangrijk om sterkten op te nemen, maar vooral ook zwakten. Dit staat sterk! En vergeet niet dat u zwakten altijd kunt onderbouwen met een oplossing. Als u als zwakte ‘onvoldoende werkkapitaal’ formuleert, dan is dit op te lossen met financiering.

Tip 4: wees realistisch

Als ondernemer bent u trots op uw onderneming en u kijkt met een positieve blik naar de toekomst. Prognoses, onderdeel van de financieringsaanvraag, zien er dan ook regelmatig zeer positief uit. Maar let op, want dit kan in uw nadeel werken. De bank prikt zo door een onrealistische prognose heen. Daarnaast wordt ook uw aflossingsverplichting gebaseerd op dit beeld. Dit kan betekenen dat u met hoge aflossingsverplichtingen geconfronteerd wordt. Ben u hiervan bewust en wees realistisch!

Tip 5: onderbouwing

Een financieringsaanvraag staat of valt bij de onderbouwing. Besteed hier voldoende aandacht aan! Als uw aanvraag wordt beoordeeld, moet u mogelijk uw plan verdedigen. Wees voorbereid op lastige inhoudelijk financiële vragen. Laat u ondersteunen door een corporate finance adviseur van ABAB Corporate Finance. Hij kan het woord voor u doen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over bedrijfsfinanciering? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over het aanvragen van financiering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan