Gebruik deze alternatieve financieringsvormen

5 mei 2023
Artikel

Alternatieve financieringsvormen zijn steeds meer in opkomst. Een overzicht.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over alternatieve financiering

Welke alternatieve financieringsvormen zijn er?

 

Crowdfunding

Bij crowdfunding investeert een grote groep investeerders/beleggers gezamenlijk in één project of onderneming. Het bijeenbrengen van vraag en aanbod vindt plaats via een online crowdfundingplatform. Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar.nl zijn de twee bekendste platformen in Nederland.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging zonder winstoogmerk, waarin ondernemers zich per regio of branche organiseren om elkaar geld te lenen. Deze financieringsvorm ontstond als  alternatief voor bankfinanciering en wordt door de politiek gedragen.

Direct lending

Direct lending is een vorm van ondernemingsfinanciering, waarbij niet-bancaire geldverstrekkers rechtstreeks leningen verstrekken aan bedrijven. In de praktijk investeren soms meerdere geldverstrekkers gezamenlijk geld in een fonds dat als financier optreedt voor ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn October en NLinvesteert.

Mkb-beurs

Een platform waarop beleggers rechtstreeks kunnen investeren in mkb-bedrijven. Dat kan in de vorm van (certificaten van) aandelen en obligaties (leningen). De (certificaten van) aandelen en de obligaties zijn verhandelbaar. Een voorbeeld hiervan is NPEX.

Financial lease of operational lease

Leasing bestaat in twee vormen: financial lease of operational lease. Financial lease is juridisch een annuïteitenlening op een object. Er zijn partijen in de markt die ook gebruikt materieel financieren met leasing. Operational lease is juridisch een leenovereenkomst, waarbij de gebruiker een kooprecht heeft aan het einde van de huurperiode. Bij de beoordeling van een leaseaanvraag kijkt de financier (veelal een bancaire instelling) met name naar het object en in mindere mate naar de financiële performance van het bedrijf.

Factoring

Factoring betekent debiteurenfinanciering. De factormaatschappij verstrekt als financiering een voorschot op de uitstaande vorderingen van een onderneming.

Investeringsplannen uitgangspunt bij keuze alternatieve financiering

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen het best bij u en uw onderneming past. Informeer bij onze corporate finance adviseurs welke vorm van alternatieve financiering voor u interessant kan zijn.

Meer informatie?

Wilt u weten welke alternatieve financieringsvorm het beste geschikt is voor u? Of wilt u ondersteuning bij uw financieringsaanvraag? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over alternatieve financiering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan