Subsidiemogelijkheden Tuinbouw- en veredelingssector

Bent u actief in de Tuinbouw- of veredelingssector? En wilt u bijdragen aan innovatieve en duurzame ontwikkelingen? Dan zijn er interessante subsidies die u kunnen helpen om uw plannen te verwezenlijken. Het team Tuinbouw en Veredeling van Epiic adviseert u graag over de mogelijkheden.

Portretfoto van Hans Jacobs
Neem contact op met:
Hans Jacobs Manager innovatie
planten in kas controleren

Subsidie voor baanbrekende innovatie

Wilt u investeren in een baanbrekende innovatie? En doet u dat graag samen met andere bedrijven of kennisinstellingen? Het programma Horizon Europe van de Europese Commissie is speciaal bedoeld om internationale, innovatieve bedrijven en startups te ondersteunen.

Andere interessante subsidies zijn bijvoorbeeld:

 • De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt loon- en overige kosten voor de ontwikkeling van technisch nieuwe producten, processen of programmatuur.
 • U kunt gebruikmaken van de subsidie Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT) als u samen met andere mkb-ondernemers werkt aan de ontwikkeling en vernieuwing van projecten, productieprocessen of diensten. 

Subsidies voor duurzame investeringen

Wilt u investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan zijn er verschillende subsidies en fiscale investeringsregelingen die uw aanschaf extra aantrekkelijk maken. Denk aan:

 • De Energie-investeringsaftrek (EIA)
  De EIA is interessant als u wilt investeren in energiezuinige technieken, zoals energieschermen, warmtepompen en zonnepanelen.
 • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil
  De MIA en Vamil bieden u fiscaal voordeel op milieuvriendelijke, duurzame investeringen. Denk aan elektrisch aangedreven mobiele machines, installaties voor het ontzouten van drainwater en apparatuur voor het (micro)biologisch of mechanisch bestrijden van plagen en ziekten in tuinbouwkassen.
 • De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)
  Via de SDE++ kunt u een tegemoetkoming krijgen als u wilt investeren in hernieuwbare energie opgewekt met zon, wind, geothermie, biomassa of water.
 • Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI)
  De MEI is bedoeld voor investeringen in innovatieve kas- en energiesystemen die de CO2-uitstoot verminderen.
 • Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG)
  De EG-subsidie is aantrekkelijk als u wilt investeren in aansluitingen op het (aard)warmtenetwerk, een tweede energiescherm of kasluchtbehandelingssysteem.

Subsidie voor ontwikkeling personeel

De tuinbouwsector heeft veel last van de krappe arbeidsmarkt. En het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn verandert. Toch kunt u het heft in handen nemen. Bijvoorbeeld door te investeren in ontwikkelingsplannen voor uw personeel. Zo biedt u uw personeel meer toekomstperspectief en kunt u ze langer aan u binden. Maar ook het zelf opleiden van nieuw personeel kan u helpen bij uw zoektocht naar gekwalificeerd personeel. Om de kosten van dit soort trajecten te beperken, biedt de overheid verschillende subsidies, zoals SLIM , Praktijkleren en MDIEU. 

Subsidie voor internationaal bedrijfsactiviteiten

Ook voor bedrijfsactiviteiten en investeringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden zijn er interessante subsidies. Wilt u bijvoorbeeld investeren in de promotie van nieuwe, klimaatvriendelijke technologieën of het verbeteren van milieu- en klimaatstandaarden? Of wilt u een haalbaarheidsstudie uitvoeren gericht op de introductie van een nieuwe technologie? Met de DHI-subsidie vergroot u de kans op een succesvolle stap naar het buitenland.

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact op met Hans Jacobs, manager innovatie Epiic, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Hans een e-mail. Samen maken we dromen waar.

Wilt u meer weten over subsidies voor de Tuinbouw- en veredelingssector? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan