Vraag nu WBSO aan

18 januari 2021
Artikel

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor R&D-werkzaamheden compenseert. De regeling biedt in 2021 nog meer voordeel!

Oude Middendorp-Westendorp
Neem contact op met:
Manja Oude Middendorp-Westendorp Consultant innovatie
Aanvraag subsidie

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

​De regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht bedrijfsgrootte of sector. Voor deelname moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe producten, processen of programmatuur.  

In de praktijk betekent de regeling dat u minder loonheffing afdraagt. Het WBSO-loonbelastingvoordeel wordt berekend over het totaal aan loonkosten voor Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O) plus de overige kosten en uitgaven. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O.

WBSO aanvragen

Het aanvraagregime voor WBSO is flexibel. Subsidieaanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. In totaal kunt u maximaal drie keer per kalenderjaar WBSO aanvragen voor een periode van drie tot twaalf maanden. De consultants van Subsidiefocus helpen u hier graag bij. 

WBSO in 2021

Omdat de Nederlandse overheid het juist tijdens de coronacrisis belangrijk vindt innovatie te blijven stimuleren, is besloten de WBSO op een aantal punten aan te passen. Door deze wijzigingen kunt u in 2021 nog meer voordeel behalen.

Voordeelpercentages voor bedrijven in 2021:

  • tarief 1e schijf: 40%;
  • tarief 1e schijf starters: 50%;
  • grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000;
  • tarief 2e schijf: 16%.

Het beschikbare budget voor de WBSO-regeling in 2021 is € 1.438 miljoen. 

Innovatiebox

Een S&O-verklaring geeft niet alleen een recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze verklaring ook benutten voor de Innovatiebox. De Innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de overheid winsten uit innovatie tegen een lager tarief belast. Dit om ondernemers te stimuleren om te innoveren.

Wilt u gebruikmaken van de Innovatiebox, dan kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard Innovatiebox of het Innovatiebox-forfait. Welke regeling voor u het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt per onderneming. De consultants van Subsidiefocus adviseren u graag over de mogelijkheden van de Innovatiebox en WBSO. Zo haalt u het maximale uit uw innovatie.

Meer weten 

Wilt u meer weten over mogelijkheden van de WBSO en de Innovatiebox? Neem dan contact op met Manja Oude Middendorp, consultant innovatie bij Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Manja.

Wilt u meer weten over WBSO? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Manja
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan