Vraag nu WBSO aan

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor R&D-werkzaamheden compenseert. De regeling biedt ook in 2024 veel fiscaal voordeel.

Portretfoto van Roy Hoven
Neem contact op met:
Roy Hoven Directeur Epiic
Aanvraag subsidie

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

​De regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht bedrijfsgrootte of sector. Voor deelname moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe producten, processen of programmatuur.  

In de praktijk betekent de regeling dat u minder loonheffing afdraagt. Het WBSO-loonbelastingvoordeel wordt berekend over het totaal aan loonkosten voor Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O) plus de overige kosten en uitgaven. Voor zelfstandig ondernemers die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, is er een vaste aftrek. Startende zelfstandig ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De vaste aftrek bedraagt in 2024 € € 15.551. De aanvullende S&O-aftrek voor startende zelfstandigen is € 7.781.

WBSO aanvragen

Het aanvraagregime voor WBSO is flexibel. Subsidieaanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. In totaal kunt u maximaal drie keer per kalenderjaar WBSO aanvragen voor een periode van drie tot twaalf maanden. De consultants van Epiic helpen u hier graag bij. 

WBSO in 2024

De WBSO-percentages voor 2024 zijn gelijk aan die in 2023.

  • tarief 1e schijf: 32%;
  • tarief 1e schijf starters: 40%;
  • grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000;
  • tarief 2e schijf: 16%

Innovatiebox

Een S&O-verklaring geeft niet alleen een recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze verklaring ook benutten voor de Innovatiebox. De Innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de overheid winsten uit innovatie tegen een lager tarief belast. Dit om ondernemers te stimuleren om te innoveren.

Wilt u gebruikmaken van de Innovatiebox, dan kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard Innovatiebox of het Innovatiebox-forfait. Welke regeling voor u het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt per onderneming. De consultants van Epiic adviseren u graag over de mogelijkheden van de Innovatiebox en WBSO. Zo haalt u het maximale uit uw innovatie.

Meer weten 

Wilt u meer weten over mogelijkheden van de WBSO en de Innovatiebox? Neem contact op met Roy Hoven, manager Epiic, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e-mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Wilt u meer weten over WBSO? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Directeur Epiic
Bel
073-6465475
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan