In vijf stappen grip op uw financiële toekomst

24 mei 2022
Artikel

Iedereen kent die reclames wel: een (vroeg) gepensioneerd stel op een boot in een mooie baai of op een zonnig vakantieoord. Relaxed en zonder zorgen. Wie wil dat nu niet bereiken? Met deze vijf stappen krijgt u grip op uw financiële toekomst. 

Portretfoto van Frank Kuijpers
Neem contact op met:
Frank Kuijpers Financieel planner
Stapel muntgeld

Begin op tijd met het opbouwen van vermogen

De beste manier om vermogen op te bouwen voor de toekomst is om daar op jonge leeftijd mee te beginnen en dan gestructureerd bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag apart te zetten. De rentevergoeding op een spaarrekening is de laatste tijd wat gestegen. Toch blijft het lastig om een goed rendement op het vermogen te maken. Hierdoor zijn veel mensen op zoek gegaan naar alternatieven voor sparen. Eén van deze alternatieven is beleggen.

Gestructureerd inleggen in een goed gespreide effectenportefeuille is een mooie manier om vermogen op te bouwen. U koopt aan als de beurs ‘hoog’ staat maar ook op ‘lagere’ momenten. Uiteindelijk koopt u op de lange termijn tegen een gemiddelde koers effecten aan. Beschikt u al over een vermogen? Dan kan investeren in onroerend goed een alternatief zijn voor beleggen. Dit onroerend goed kunt u verhuren.

Welke keuze u maakt, is minder belangrijk. Als u maar een keuze maakt en van start gaat! Zorg hierbij voor een goede spreiding.

Zorg voor een fiscaal aftrekbare basisvoorziening

Een goede en relatief laagdrempelige manier om te starten met een toekomstvoorziening is inleggen in een fiscaal aftrekbare beleggingslijfrente. Als u kiest voor een fiscaal aftrekbare lijfrente is de netto inleg beperkt. De Belastingdienst betaalt namelijk ongeveer 45 tot 50% van de inleg*. 

Heel veel werknemers bouwen pensioen op bij hun werkgever. Waarom zou u uzelf als eigen baas niet minimaal hetzelfde gunnen? Begin bijvoorbeeld met een inleg van € 500 per maand, dat is na belastingteruggave ongeveer € 3.000 per jaar. Na 20 jaar en met een rendement van 4% groeit de pensioenpot naar ruim € 182.000! En na 25 jaar zelfs naar € 255.000. Een prima basis om de AOW aan te vullen. Tot een bruto jaarinkomen van ongeveer € 35.000 worden de uitkeringen relatief laag belast. U betaalt ongeveer 25% belasting en premies. Het heffingspercentage is dus lager dan de genoten aftrek! 

Vindt u het lastig om u te verdiepen in ingewikkelde producten of bent u bang voor hoge kosten? Tegenwoordig zijn er diverse aanbieders met overzichtelijke producten tegen beperkte kosten. Wij helpen u graag een keuze te maken.

*rekening houdende met 37,1% inkomstenbelasting, 5,5% premie zorgverzekeringswet en afbouw van heffingskortingen

Stel doelen

Sparen is makkelijker als er een concreet doel is. Dat geldt niet alleen voor anderen, maar ook voor u. Maak het uzelf daarom wat gemakkelijker en stel ook concrete doelen. Ga er op een avond of regenachtige dag eens lekker (samen met uw partner) voor zitten. Formuleer samen uw dromen en schrijf ze op. Een goed houvast om daadwerkelijk van start te gaan en altijd leuk om nog eens terug te lezen.

Stel een financieel plan op

Veel mensen vinden financiën lastig (of gewoon niet leuk). Een financieel planner kan uw huidige financiële positie en concrete doelen vertalen naar een financieel plan. Dan wordt bijvoorbeeld duidelijk welk vermogen er ongeveer nodig is om de gestelde doelen te realiseren. Samen kunnen we ook een strategie bepalen om dat vermogen te bereiken.  Bij het opstellen van een financieel plan brengen wij ook direct de risico’s in kaart. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden? Het is beter om daar op tijd bij stil te staan en bewust keuzes in te maken, dan maar af te wachten en hopen dat er niets gebeurt.

Houd koers

Weinig is zo onvoorspelbaar als het leven zelf. Soms loopt het nu eenmaal wat anders dan verwacht. Het financieel plan is een routekaart, een kaart met een stip op de horizon, maar met een nog onbekende weg ernaartoe. Controleer daarom regelmatig of u nog op koers ligt. Misschien zijn uw wensen anders geworden en moet de stip verzet worden. Of loopt het financieel wat anders dan gedacht. Ons advies is om in ieder geval iedere drie jaar even bewust stil te staan bij uw financiën. Dan kunt u zo nodig tijdig bijsturen.  

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over financiële planning en over onze dienstverlening? Neem dan contact op met Frank Kuijpers, financieel planner, via telefoonnummer 0413-336505 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over financiële planning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan