Persoonlijke groei stimuleren? Zo motiveert u uw personeel

3 augustus 2023
Artikel

Als bedrijf wilt u natuurlijk uw doelstellingen behalen. Maar weten uw medewerkers wel hoe die eruitzien? En, nog belangrijker, beschikken ze wel over de juiste competenties? Drie tips om uw personeel te motiveren aan de slag te gaan met hun persoonlijke groei. En vergeet niet hiervoor SLIM-subsidie aan te vragen!

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
medewerkers geven elkaar een high five

Maak verwachtingen duidelijk

Werkgevers hebben vaak hoge verwachtingen van hun personeel. Ze gaan ervan uit dat werknemers intrinsiek gemotiveerd zijn om te groeien. En ook dat zij goed weten aan welke vaardigheden zij moeten werken. In de praktijk werkt het vaak anders. Werknemers hebben vaak geen idee hoe de strategische plannen van hun werkgever eruitzien. Ook is lang niet altijd duidelijk welke kennis en vaardigheden zij nodig hebben om die te realiseren en weten ze niet hoe hun carrièrekansen eruit zien. Werk aan de winkel dus voor u als werkgever of leidinggevende. En dat start met het maken van een persoonlijk ontwikkelplan voor al uw medewerkers.

Persoonlijk ontwikkelplan, zo ziet dat eruit

Op basis van de doelstellingen van uw bedrijf omschrijft u in een persoonlijk ontwikkelplan over welke competenties een medewerker moet beschikken. Ook legt u vast wat zijn kwaliteiten zijn en waar  ontwikkelpunten liggen. Vervolgens bespreekt u welke mogelijkheden er voor uw medewerker zijn om aan zijn kennis en vaardigheden te werken. Welke opleidingen zijn er beschikbaar en wat zijn de mogelijkheden qua coaching? Is het ontwikkelplan eenmaal vastgesteld, dan gaat uw medewerker aan de slag en evalueert u regelmatig zijn vorderingen.

Tip: vergeet niet een opleidingsbudget in uw jaarbegroting op te nemen.

Belemmeringen persoonlijke groei

Merkt u dat medewerkers het toch moeilijk vinden om met hun persoonlijke groei aan de slag te gaan? Dat kan te maken hebben met gebrek aan autonomie en vrijheid. Denk aan werknemers die op instructieniveau voorgeschoteld krijgen hoe zij hun werk moeten doen. Maar ook aan de vrijheid om  kwaliteiten te benutten en jezelf te laten horen en zien. Iets wat aansluit bij een andere oorzaak die groei in de weg staat: de veiligheid op de werkvloer. Voelen uw medewerkers zich vrij om mee te praten over de strategie van uw bedrijf? Zijn zij welkom om zorgen te delen, ideeën te opperen en vragen te stellen? Het is een taak van u als leidinggevende om een werkomgeving te creëren waarin elke medewerker zich gehoord en gezien voelt. Tot slot is het goed alert te zijn op bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, geldzorgen of andere persoonlijke kwesties. Ook die staan persoonlijke groei in de weg. Ga op tijd in gesprek met uw medewerkers als u hierover signalen krijgt.

Drie tips om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren

Wilt u medewerkers motiveren zelf aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling? Drie tips:

  1. Investeer effectief: geef duidelijk richting aan de ontwikkeling van uw medewerkers. Zo voorkomt u verkeerde investeringen. Bespreek wat concreet de mogelijkheden zijn om te groeien binnen uw organisatie. Zorg ook dat helder is welke vaardigheden uw medewerkers hiervoor nodig hebben en hoe zij hieraan kunnen werken. 
  2. Investeer in goede arbeidsverhoudingen: praat eerlijk en open over veranderingen op het werk en bespreek wat eigen regie betekent. Toon interesse in de behoeften van uw medewerkers. Samen een kop koffie drinken kan al zorgen voor nieuwe inzichten.
  3. Schep ruimte: zorg dat uw medewerkers tijd hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling. Als zij elke dag zwaar belast zijn, zowel fysiek als mentaal, kunt u niet verwachten dat zij ook nog investeren in hun eigen ontwikkeling.

Ondersteuning HX Advies

Wilt u werk maken van de persoonlijke groei van uw personeel, maar weet u niet goed waar te beginnen? Onze HX-adviseurs kunnen samen met u een plan opstellen om de persoonlijke groei van uw medewerkers te laten aansluiten op uw bedrijfsstrategie. We onderzoeken welke competenties nodig zijn om de continuïteit en groei van uw bedrijf te waarborgen. We maken persoonlijke profielanalyses van uw medewerkers om de huidige competenties in kaart te brengen. En op basis hiervan stellen we vast waar persoonlijke groei mogelijk is en vooral hoe dit te bereiken. Is er een opleiding nodig, een coachingtraject of jobrotation? Of is een medewerker misschien beter af bij een andere organisatie en wilt u dit goed begeleiden?

Tip: wist u dat u voor al deze activiteiten SLIM-subsidie kunt aanvragen? U ontvangt maximaal € 24.999 subsidie voor persoonlijke groeiprojecten van uw medewerkers.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Vindt u het belangrijk dat uw medewerkers meer de regie nemen over hun persoonlijke ontwikkeling? Neem dan contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan