Ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening

16 januari 2023
Artikel

Voor 2023 wordt er in de zakelijke dienstverlening een lager groeitempo verwacht. De volumegroei zakt in 2023 naar 2%. Ook krijgt de sector ​​dit jaar naar verwachting te maken met meer faillissementen en bedrijfsbeëindigingen.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Zakelijke dienstverlening

Terugval volumegroei

De zakelijke dienstverlening krijgt volgens het CBS in 2023 na twee sterke jaren te maken met een volumegroei van slechts 2%. De stijgende rente, inflatie en het historisch laag consumentenvertrouwen zorgen voor deze verlaging van het groeitempo ten opzichte van 2021 (6,3%) en 2022 (8,5%). De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een extra uitdaging in de sector. De accountancysector en flexbranche kampen met de grootste tekorten op personeelsgebied.

Ondernemersvertrouwen daalt

Het vertrouwen van ondernemers in de Nederlandse economie sloeg eind 2022 om in pessimisme. Ook het vertrouwen van zakelijke dienstverleners neemt snel af.

Na de beëindiging van de corona maatregelen in 2022 realiseerden de reisbranche en beveiligingsdiensten een snel economisch herstel. Van alle zakelijke dienstverleners zijn ondernemers deze branches het meest positief voor 2023. Circa de helft verwacht een hogere omzet waar te maken.

Meer faillissementen en bedrijfsbeëindigingen

De zakelijke dienstverlening krijgt naar verwachting in 2023 te maken met een aanzienlijke toename van faillissementen en bedrijfsbeëindigingen ten opzichte van 2022. De terugbetaling van de openstaande belastingschuld (gemiddeld bijna € 60.000 in 2022), de oplopende kosten en de lagere economische groei resulteren in financiële problemen voor ondernemers, met een stijging van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen als gevolg.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de zakelijke dienstverlening in 2020? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan