Personeelstekort? Maak werving en selectie onderdeel strategische personeelsplanning

2 augustus 2023
Artikel

Bijna elke ondernemer worstelt ermee: een tekort aan arbeidskrachten. Des te belangrijker om uw werving- en selectietraject onderdeel te maken van uw strategische personeelsplanning. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is het van belang om verder te kijken dan alleen uw nieuwe werknemers.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
personeelsadviseur in gesprek met sollicitant

Strategische personeelsplanning

Zowel in economisch goede als minder goede tijden is het belangrijk om te investeren in de groei en ontwikkeling van uw personeel. Uw werknemers zijn namelijk de belangrijkste succesfactor bij het realiseren van de organisatiedoelstellingen. Daarbij gaat het er niet alleen om dat de juiste mensen met de juiste kwaliteiten op de juiste plek komen te zitten.  Ook uw bestaande krachten moet u effectief inzetten en ontwikkelmogelijkheden bieden. Alle reden om uw werving- en selectietraject onderdeel te maken van een strategische personeelsplanning.

Lees meer over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten.

Duurzame inzetbaarheid

Door uw werving- en selectietraject onderdeel te maken van een strategische personeelsplanning, bespaart u tijd en kosten. In de eerste plaats weet u namelijk beter naar welke mensen u op zoek bent. Dat bespoedigt het traject. Ten tweede kunt u waarschijnlijk minder ervaren krachten werven door bestaande medewerkers te laten doorstromen. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: u draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van uw eigen medewerkers en het vinden van een nieuwe, minder ervaren kracht is goedkoper. Ten derde zorgt u zo voor medewerkers die tevredener en duurzamer betrokken zijn bij uw organisatie. En dat helpt weer bij het acteren op veranderingen en het realiseren van uw organisatiedoelen.

Kritische blik organisatiestrategie

Om het werving- en selectietraject te integreren in uw strategisch personeelsbeleid is het van belang dat u tijdig schakelt en met een kritische blik naar uw organisatie en personeel kijkt. Als u acuut iemand nodig heeft, is het eigenlijk al te laat. Strategische personeelsplanning en dus werving en selectie moeten onderdeel zijn van uw organisatiestrategie. Om daaraan goed invulling te geven, spelen er een aantal belangrijke vragen.

  • Hoe zie ik de toekomst van mijn organisatie?
  • Welke mensen en kwaliteiten heb ik nodig om daar te komen?
  • Hoe ziet mijn huidige personeelsbestand eruit? Wat is het huidige potentieel?
  • Sluit dit voldoende aan bij mijn behoefte?
  • Is er voldoende ruimte voor de ontwikkeling van eigen én toekomstige medewerkers?

Het kan zinvol zijn om een externe adviseur te betrekken bij dit traject. Die kan met een frisse en onafhankelijke blik in kaart brengen waar uw behoefte ligt, welk potentieel u al in huis heeft en waar er sprake is van een tekort. Om dit tekort passend in te vullen, kunt u samen een specifiek profiel opstellen en een selectietraject definiëren waarmee u succesvol de juiste medewerkers aantrekt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de krapte op de arbeidsmarkt, de werving en selectie van nieuw personeel én het binden van uw eigen werknemers? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over strategische personeelsplanning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan