Nieuwe wetgeving vereist antidiscriminatiebeleid bij werving en selectie

26 april 2023
Artikel

In Den Haag wordt er gewerkt aan een wet die u verplicht een antidiscriminatiebeleid te voeren bij de werving en selectie van nieuwe werknemers. De wijze waarop u zich moet verantwoorden kan ingewikkeld zijn.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
handen schudden

Nieuwe wet antidiscriminatiebeleid

De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie moet meer gelijke kansen bieden op de arbeidsmarkt. Als werkgever moet u uw werkwijze aanpassen om te voldoen aan dit beleid. Ook als intermediair krijgt u een meldplicht als u een discriminerend verzoek ontvangt van een opdrachtgever.

Hoe kunt u voldoen aan de eisen die in de nieuwe wet gesteld worden?

Neem in uw werkwijze op welke concrete maatregelen u neemt om discriminatie bij werving en selectie te voorkomen. Dit is ook van toepassing voor bijvoorbeeld zwangerschapsdiscriminatie. Zet de werving- en selectieprocedure stapsgewijs uiteen en houd rekening met de volgende zaken:

U moet:

  • de functie-eisen objectief en relevant omschrijven;
  • een overzicht maken van alle gebruikte kanalen voor het uitzetten van vacatures;
  • de sollicitant duidelijk informeren over de sollicitatieprocedure;
  • het proces van werving en selectie inrichten op het verkrijgen van vergelijkbare informatie van kandidaten;
  • zorgen dat de verkregen informatie van kandidaten op objectieve wijze wordt beoordeeld;
  • de inhoud van de procedure duidelijk terugkoppelen.

Vergewisplicht

Bij gebruik van verschillende wervingsvormen moet u de maatregelen die u neemt uiteenzetten per vorm (bijvoorbeeld voor interviews, videosollicitaties of open hiring). Verder moet u ook uitleggen hoe u gelijke kansen waarborgt bij interne werving en selectie.

Bij gebruik van een derde partij bent u verplicht deze te controleren op het naleven van het antidiscriminatiebeleid. Ook moet u nagaan of geautomatiseerde systemen bij deze partijen in lijn zijn met de wet.

Om te voldoen aan de vergewisplicht is het aan te raden om de werving- en selectieprocessen binnen uw organisatie te analyseren. Onze HX-adviseurs helpen u graag bij alle onderdelen van uw werving- en selectieprocedure om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. 

Meer informatie?

Bij ABAB zijn we graag Van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het concretiseren van een antidiscriminatiebeleid in uw wervingsprocedure? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over antidiscriminatiewetgeving? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu