Negen momenten voor ondernemers voor financiële planning

30 april 2024
Artikel

Financiële wensen en verplichtingen variëren flink gedurende een ondernemersleven. Dat is boeiend en enerverend, zolang u er goed op bent voorbereid. Een financiële planning geeft inzicht in uw huidige en toekomstige inkomen en vermogen. Het laat zien in hoeverre uw (ondernemers)doelen en wensen haalbaar zijn en hoe u ze kunt realiseren. We zetten de belangrijkste momenten voor een financiële planning voor u op een rij.

Portretfoto van Frank Kuijpers
Neem contact op met:
Frank Kuijpers Financieel planner
twee mensen in gesprek

Relatie en financiële planning

Gaat u trouwen, samenwonen of scheiden, dan heeft dit grote financiële en juridische gevolgen. Een financieel plan helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.

Kinderen en financiële planning

Iedereen gunt zijn kinderen het allerbeste. In de huidige woelige huizenmarkt kan een steuntje in de rug net het verschil maken. Onze financieel planners denken graag mee hoe u uw kind(eren) kunt helpen zonder zelf in de financiële problemen te komen. Ook zonder de hoge schenkvrijstelling voor de woning zijn er genoeg mogelijkheden!  

Overlijden en financiële planning

Het is niet iets om dagelijks aan te denken: het moment dat we er niet meer zijn. Toch is het belangrijk om er een keer bij stil te staan. Het is van belang om vooraf na te denken over een nabestaandenpensioen en de nalatenschap. Door dit op tijd te regelen, kunt u uw nabestaanden veel financieel leed besparen. Met een financiële planning wordt inzichtelijk gemaakt wat uw overlijden betekent voor uw nabestaanden en wat er verbeterd kan worden.

Werken en financiële planning

Het is belangrijk om inzicht te hebben in de financiële gevolgen mocht u arbeidsongeschikt raken. Door meerdere scenario’s in kaart te brengen, weet u wat u in de toekomst kunt verwachten. 

Vermogensopbouw en financiële planning

Geld opzij zetten voor later kan op vele manieren. Zo kunt u sparen, aandelen kopen of investeren in onroerende zaken en met of zonder fiscaal voordeel. De keuze hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Met onze financieel planners kunt u sparren om te achterhalen wat het beste bij u past.

Pensioen en financiële planning

Bijna iedere Nederlander ontvangt AOW vanaf de AOW-leeftijd. Het kan zijn dat u al vóór de AOW-leeftijd wilt stoppen met werken en waarschijnlijk heeft u niet genoeg aan alleen de AOW-uitkering. Er zijn verschillende mogelijkheden om het inkomen aan te vullen. Denk aan een lijfrenteverzekering of aanvullende pensioenverzekering. Een financiële planning brengt in kaart hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd en of het nodig of fiscaal voordelig is om extra pensioen op te bouwen.

Wonen en financiële planning

Wonen kost veel geld. Voor u als ondernemer kan het moeilijker zijn om een hypotheek te krijgen. U heeft meer overwegingen en zaken om rekening mee te houden wanneer u een huis koopt. Hoe krijgt u als zzp’er een hypotheek? Of hoe combineert u de hypotheek met de bv? Wellicht wilt u een tweede woning (in het buitenland) kopen. Een financiële planning geeft u inzicht in de (on)mogelijkheden en helpt u bij het maken van de juiste keuzes.

Ondernemen en financiële planning

Ondernemen is risico’s nemen, maar het liefst houdt u natuurlijk wel grip op deze risico’s. Een financieel planner neemt de impact van de onderneming mee in het totale financiële plaatje. Wat zijn de gevolgen van het wel of niet doen van die investering? Bent u voldoende verzekerd als u arbeidsongeschikt raakt? Een financieel planner kijkt naar uw huidige en toekomstige financiën, waarbij privé en zakelijk samen worden gebracht. 

Bedrijfsoverdracht en financiële planning

Bedrijfsoverdracht vraagt om een goede voorbereiding. U moet rekening houden met een voorbereidingstijd van vijf tot tien jaar. Wellicht moet u uw bedrijf herstructureren. Gaan uw kinderen het bedrijf overnemen of moet u een geschikte opvolger zoeken? Kunt u een deel van de onderneming schenken of heeft u dit geld zelf nodig? Wij starten veel overnametrajecten met een financieel plan. Vanuit de wensen van de overdragers wordt het traject verder uitgestippeld.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie over financiële planning en over onze dienstverlening? Neem contact op met Frank Kuijpers, financieel planner, via telefoonnummer 0413-336505 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over de financiële planning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan