Kunt u de risico's financieel dragen?

6 juni 2022
Blog

Als ondernemer loopt u continu risico. Wat gebeurt er als uw stal door brand of storm tegen de vlakte gaat? Wat als u arbeidsongeschikt raakt of erger nog, overlijdt? Wat als in Nederland een dierziekte uitbreekt en uw eigen dieren getroffen worden? Wacht niet tot het u overkomt, maar weet welke risico’s u financieel wel en niet kunt dragen. En neem tijdig maatregelen.

Portretfoto van Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Een agrarisch ondernemer met zijn handen in het haar

Brand- of stormschade

Doorgaans hebben ondernemers hun stal verzekerd, zodat ze die bij brand- of stormschade kunnen herbouwen. Ze hebben een bedrijfsschadeverzekering voor een bepaalde tijd afgesloten, want in de tijd dat de stal plat ligt, kan er geen productie gedraaid worden en mist u dus inkomen. Die bepaalde tijd ligt vaak op een jaar, maar kunt u binnen een jaar weer in productie zijn? Denk aan de vergunningen die u moet regelen en de tijd die het kost om de stal te herbouwen, zodat de dieren er weer in kunnen. Een jaar is dan zo voorbij. Bedenk goed hoeveel tijd het daadwerkelijk kost voor u weer back in business bent.

Arbeidsongeschiktheid of overlijden

Er gaat relatief veel geld op aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Past deze verzekering bij uw bedrijfssituatie en weet u wat er uitgekeerd wordt bij de ernst van uw arbeidsongeschiktheid? In welke periode ligt voor u het grootste financiële risico: het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid of hierna? Wilt u ook een vergoeding voor de arbeidskosten of inkomstenderving op lange termijn?

Een overlijdensrisicoverzekering is misschien nog wel belangrijker. Het klinkt misschien vreemd, maar veel ondernemers kunnen het zich niet permitteren om te overlijden. Als u overlijdt, laat u het gezin achter met het bedrijf en de bijbehorende kosten. Kan uw gezin het bedrijf voortzetten? En zo niet, levert het bedrijf bij verkoop dan genoeg op? “Mijn bedrijf is mijn pensioen,” wordt vaak geroepen. Maar met de huidige waardering van bedrijven is dat allang niet meer het geval.

Dierziekten

Als er in Nederland een dierziekte heerst, worden de geruimde dieren vergoed. Maar de bedrijfsschade die u dan oploopt, is daarmee nog niet opgelost. Uw bedrijf staat leeg, maar u maakt nog steeds kosten. Zorg dus dat u zich goed verzekert voor bedrijfsschade na een dierziekte.

Denk goed na over deze risico’s en de gevolgen voor u als ondernemer, uw bedrijf en uw gezin. Als u de impact financieel niet aankunt, moet u alles op alles zetten om het risico uit te sluiten. Alleen dan kunt u de continuïteit van uw bedrijf waarborgen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over goed voorbereid zijn op risico's? Neem contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0683046058 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu