‘Je kunt maar één keer een eerste indruk maken!’

Bij de herfinanciering van een familiebedrijf in de hippische sector komt veel kijken. Dat ondervond ook de familie Van Scherpenzeel van Hippisch Centrum Dordrecht, bestaande uit vader Ger (63), moeder Trudy (58) en hun kinderen Sander (38) en Priscilla (31). Om goed beslagen ten ijs te komen bij de bank, namen zij in april contact op met de corporate finance adviseurs van ABAB Corporate Finance om hun financieringsaanvraag optimaal voor te bereiden. “Je kunt immers maar één keer een eerste indruk maken,” weet Sander.

In gesprek met:
Familie Van Scherpenzeel, Hippisch Centrum Dordrecht
Hippisch Centrum Dordrecht

Familiebedrijf

Hippisch Centrum Dordrecht is een echt familiebedrijf. Vader en moeder namen het bedrijf in 1992 over en de kinderen groeiden op tussen de paarden. In 2020 traden beide kinderen toe tot de vof. Sander: “Dit traject is begeleid door fiscalist Ad de Bruyn en het bijbehorende contract hebben we op laten stellen door de juristen van ABAB Legal. Ook het financieringsvraagstuk kwam op het bordje van ABAB. Omdat ABAB al jaren onze accountant is, vonden wij in ABAB ook de logische partner voor het financieringsvraagstuk. We maakten hiervoor kennis met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur van ABAB. Hij heeft het vraagstuk samen met ons opgepakt en was ons aanspreekpunt. Zelfs tijdens zijn vakantie stond Jurgen voor ons klaar!”

Aanzienlijk lagere rente

De case leek eenvoudig; de bestaande financiering aflossen en het benodigde bedrag herfinancieren tegen een aanzienlijk lagere rente. Dat kon jaarlijks tienduizenden euro’s aan rentelasten besparen. Toch staan banken niet in de rij om een (her)financiering te verstrekken aan hippische ondernemingen. Zelfs niet met een sluitende exploitatieprognose en zekerheden in de vorm van een onderpand. “Dat heeft vooral te maken met het imago van de hippische sector,” vertelt Jurgen. “Een modern bedrijf als Hippisch Centrum Dordrecht heeft een toekomstbestendige bedrijfsvoering met gezonde marges en gevarieerde activiteiten. Toch bestempelen banken de sector vaak als amateuristisch. Des te belangrijker is het om bij een financieringsaanvraag je professionaliteit te onderstrepen door een degelijke rapportage te overleggen.”

Korte lijnen

Sander: “De lijnen waren heel kort tijdens onze samenwerking. We hebben onze plannen voorgelegd aan Jurgen en hij is ermee aan de slag gegaan om te komen tot een uitvoerige rapportage met een financiële onderbouwing, brancheanalyse, prognoses, organisatiestructuur en -historie, conclusie en advies. Ook de gesprekken met verschillende banken deden we samen met Jurgen. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want veel banken haakten af. Zelfs onze huisbankier, vanwege slechte ervaringen met andere hippische bedrijven. Uiteindelijk hebben we gekozen voor ABN AMRO regio Zuid-Nederland, waarmee ABAB goede contacten heeft.”

Peter de Jong, adviseur mkb banking ABN AMRO: “Bij Hippisch Centrum Dordrecht maakten we kennis met een ondernemersfamilie met een duidelijke visie en strategie. Ook de bedrijfsopvolging is er goed geregeld, evenals zaken als duurzaamheid en dierenwelzijn. We kregen van ABAB een uitgebreid financieringsmemorandum wat zeer prettig en snel werkt voor ons. We zijn blij dat de samenwerking uiteindelijk tot een goede financiering heeft geleid.”

Klaar voor de toekomst

“Ook wij zijn heel blij dat het tot een goed einde is gekomen,” vervolgt Sander. “Ik ben ervan overtuigd dat onze professionele aanpak heeft geleid tot een succesvolle aanvraag. We kregen van elke bank een pluim voor onze voorbereiding! Het was zeker een investering, maar wel een die zichzelf terugbetaalt. We zijn nu helemaal klaar voor de toekomst. Op dit moment hebben we 34 manegepaarden en pony’s voor dressuur- en springlessen. Daarnaast bieden we pensionstalling, een goed uitgeruste kantine en organiseren we wedstrijden, ruiterkampen en cursussen. Momenteel zijn we bezig met een aansluiting op de ruitergebieden en we hebben verbouwings- en groeiplannen. Ik heb er echt zin in na een hectische en spannende periode. Gelukkig verliep de samenwerking goed en gaf het ons veel vertrouwen om met de ervaren adviseurs van ABAB op te trekken!”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Wij maken graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 06-22977858 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsfinanciering? Neem contact met ons op!

E-mail Jurgen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan