Is de bank de beste kredietregisseur voor uw financiering?

13 april 2023
Blog

Ondernemers willen steeds meer investeren in groei en uitbreiding. Veel ondernemers hebben hiervoor aanvullende financiering nodig. Behalve een bancaire financiering, zijn er veel verschillende financieringsvormen. Deze kunt u combineren om in uw financieringsbehoefte te voorzien. Een kredietregisseur kunt u daarbij adviseren. Banken nemen deze rol graag op zich, maar zijn zij ook de beste partij hiervoor?

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Bank als kredietregisseur voor financiering

Het lijkt zo simpel: u klopt met uw plan bij uw bank aan en die kan uw financieringsvraag beantwoorden. Maar in de praktijk zijn banken nog steeds terughoudend met het verstrekken van financiering, zeker wanneer het om nieuwe klanten gaat of om ondernemers in risicovolle sectoren, zoals de detailhandel of horeca. Bovendien verlopen steeds vaker financieringsaanvragen via geautomatiseerde systemen die alleen toegespitst zijn op gestandaardiseerde producten. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid om verschillende financieringsvormen te combineren.

Gelijkwaardige risicospreiding bij gestapelde financiering

Wanneer bancaire financiering wordt aangevuld met kapitaal uit diverse bronnen, spreken we van ‘gestapelde financiering’. Dit is niet nieuw, maar wel steeds gebruikelijker. Steeds meer wordt de totale financieringssom met meerdere financieringsalternatieven gerealiseerd, bijvoorbeeld via crowdfunding, lease of kredietunies. Op die manier kunnen kredietpartijen de risico’s spreiden. Daarbij is het in uw belang als kredietaanvrager dat dit zo gelijkwaardig mogelijk gebeurt. Een bank zal in de meeste gevallen ernaar streven zelf zo min mogelijk risico te dragen. Daarmee wordt het risico voor andere verstrekkers hoger.

Bank als kredietregisseur

Uw bank als kredietregisseur heeft een belangrijk voordeel. Niet alleen heeft de bank veel kennis en expertise op het gebied van financieringen, uw bank kent ook uw financiële positie als klant. Gezien de relatie zal uw eigen bank eerder geneigd zijn een aanvraag te honoreren. Er zit echter ook een keerzijde aan. Is de bank door de rol van én kredietverstrekker én kredietadviseur wel onafhankelijk?

Onafhankelijke adviseur

Een onafhankelijke adviseur stelt uw belangen voorop. Doordat hij niet aan een kredietverstrekker verbonden is, kan hij de beste kredietoplossing vormgeven op basis van uw specifieke situatie en behoefte. Hij kan beoordelen of de gestelde rendementseisen van de bank of andere verstrekkers redelijk zijn en in verhouding staan tot het risico dat zij lopen. Bovendien kan een onafhankelijke financieel adviseur uw ook ondersteunen bij het opstellen van een goed onderbouwd financieringsplan. Dat is primair noodzakelijk om een financieringsaanvraag te kunnen doen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bedrijfsfinanciering? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over financieringsvormen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu