Ik word controleplichtig: wat nu?

5 februari 2020
Artikel

Succesvol ondernemen betekent in veel gevallen dat uw onderneming groeit. De omzet neemt toe en uw personeelsbestand groeit mee. Is uw bedrijf (bv, nv, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij) gegroeid naar een middelgrote onderneming? Dan is uw bedrijf volgens de wet voortaan controleplichtig. Wat betekent dit voor u? En wat moet een accountant doen voor zo’n wettelijke controle? 

Portretfoto van Marco van der Voorden
Neem contact op met:
Marco van der Voorden Directeur Audit en Assurance
Ondernemer bezig met wettelijke controle

Wanneer bent u controleplichtig?

Op basis van de wet bent u ‘middelgroot’ als u twee achtereenvolgende boekjaren voldoet aan twee van de drie onderstaande criteria:

  • meer dan € 12 miljoen omzet;
  • meer dan € 6 miljoen balanstotaal;
  • vijftig of meer medewerkers (fte) in dienst.

Wat verandert er?

Tot nu toe stelde uw accountant na afloop van het boekjaar de jaarrekening samen. Hieraan voegde hij een samenstellingsverklaring toe. Daarin staat dat uw jaarrekening voldoet aan relevante wettelijke eisen. Ook staat vermeld dat er geen opdracht tot beoordeling of controleopdracht is uitgevoerd. Dit laatste verandert nu u wettelijk controleplichtig bent. Voortaan moet de accountant een controleopdracht uitvoeren.

Controleopdracht

Bij een controleopdracht geeft de accountant een hogere mate van zekerheid dan bij een samenstellingsopdracht. De accountant verklaart dat de jaarrekening met een redelijke mate van zekerheid een ‘getrouw beeld’ geeft van de werkelijkheid ofwel financiële situatie binnen uw onderneming.

Controlewerkzaamheden en uw accountant

Voor de juiste uitvoering van de controleopdracht is het belangrijk dat uw accountant uw bedrijf door en door kent. De opdracht is uitgebreider en er moeten dan ook meer detailwerkzaamheden verricht worden. Het controleproces duurt langer, is intensiever en de jaarrekening moet aan meer vereisten voldoen.

De controlewerkzaamheden bestaan uit vier stappen:

  1.        Planning en voorbereiding (onder andere risicoanalyse).
  2.        Uitvoeren interim controle
           (beoordelen van de administratieve organisatie en interne beheersing van uw bedrijf *).
  3.        Uitvoeren eindejaarscontrole.
  4.        Afronding en rapportage **.

In het eerste jaar dat uw accountant de wettelijke controle voor u verricht, is hij ook verplicht de beginbalans te controleren.

* De accountant brengt een managementletter uit waarin advies wordt gegeven over de verbeterpunten in uw administratieve organisatie en interne beheersing.
** In het accountantsverslag (een verslag aan de Raad van Commissarissen of de Raad van Toezicht) geeft uw accountant aandachtsgebieden, verbeterpunten en adviezen over de gehele jaarrekeningcontrole. Deze bieden toegevoegde waarde voor uw onderneming.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het controleplichtig worden kunt u contact opnemen met Marco van der Voorden, directeur Audit en Assurance, via telefoonnummer 013-4647259 of stuur Marco een mail

Wilt u meer weten over wettelijke en vrijwillige controles? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marco
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan