Huisvesting personeel

13 februari 2023
Artikel

In de land- en tuinbouwsector is het momenteel erg moeilijk om personeel te huisvesten. De huisvesting van dit personeel wordt vaak geregeld door de werkgever. Bent u benieuwd naar de fiscale mogelijkheden voor u als werkgever? In dit artikel bespreek ik kort de meest voorkomende situaties. 

Portretfoto van Sander Janssens
Neem contact op met:
Sander Janssens Estate planner en fiscalist
Sleutel

Aankopen in privé en verhuren aan de onderneming

Een mogelijkheid is om een woning vanuit privé te verhuren aan de onderneming. In dat geval treedt de terbeschikkingstellingregeling (TBS) in werking. De verhuurresultaten van de woning worden dan belast in Box 1. 

Voor de inkomsten uit de terbeschikkingstelling geldt een TBS-vrijstelling van 12%. Dit houdt in dat de inkomsten uit de verhuur van de woning voor 12% onbelast zijn. Tevens kunnen de kosten die verband houden met de verhuur van de woning, zoals rentelasten en onderhoudskosten, in aftrek worden gebracht op de huurinkomsten. 

Aankoop en verhuur van de woning in de onderneming

Een andere mogelijkheid is dat de woning in de onderneming wordt aangekocht. De verhuurinkomsten komen dan bovenop de reguliere inkomsten van de onderneming en zijn belast met inkomsten- of vennootschapsbelasting. De kosten die verband houden met de verhuur van de woning mag u ook in dit geval in aftrek brengen op de huurinkomsten. 

De verhuur van een woning aan het eigen personeel is een met btw belaste prestatie. Dit betekent dat de huur belast is met btw die ingehouden en afgedragen moet worden. De btw op kosten die zijn toe te rekenen aan de huisvesting mag u aftrekken van de verschuldigde btw. Er moet dan wel sprake zijn van een tijdelijke huisvesting van buitenlandse werknemers. 

Bij zowel de terbeschikkingstellingsregeling als de woning in de onderneming is de eventuele waardestijging belast. Er zijn daarom alternatieven denkbaar die fiscaal aantrekkelijker zijn. 

Woning ter belegging

Het aankopen van een woning (die later wordt verhuurd aan het personeel) kan tevens dienen als belegging. U vormt met de aankoop als het ware een oudedagsvoorziening. Daarmee behoudt u het recht op de overwaarde van de woning. Op deze manier kunt u de overwaarde van woning aanwenden als oudedagsvoorziening op het moment dat de woning wordt verkocht. 

Vraag advies

Het huisvesten van personeel is een complex vraagstuk en vraagt om specialistische kennis. Bekijk daarom samen met onze belastingadviseurs welke mogelijkheden voor u het gunstigste zijn. Of neem contact op met Sander Janssen, senior belastingadviseur. U bereikt Sander via e-mail

Wilt u meer weten over het huisvesten van personeel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sander
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan