Fiscale regels dienstwoning bedrijfsleiders

11 juni 2024
Artikel

In de tuinbouwsector komt het voor dat leidinggevend personeel op locatie wordt gehuisvest. De huur van een dienstwoning kan fiscaal op verschillende manieren worden behandeld.

Portretfoto van Sander Janssens
Neem contact op met:
Sander Janssens Estate planner en fiscalist
Tuinbouwkas

Huisvesting van bijvoorbeeld leidinggevend personeel op locatie komt voornamelijk voor als de onderneming meerdere locaties heeft en het voor een goede bedrijfsvoering wenselijk is dat er altijd iemand aanwezig is op locatie, dus ook gedurende de weekenden en avonduren. Een typisch voorbeeld van een dienstwoning is een tuinderswoning. 

Bijtellingsregeling

De bijtellingsregeling in de loonbelasting geldt slechts voor personeel waarbij het in het kader van hun functie noodzakelijk is dat zij op de bedrijfslocatie wonen. De regeling houdt in dat een bijtelling plaatsvindt van maximaal 18% op het bruto maandsalaris van de desbetreffende werknemer. Hierbij wordt uitgegaan van een 36-urige werkweek inclusief vakantiegeld. In principe kan de huurwaarde van de dienstwoning niet als eindheffingsloon worden aangemerkt, behalve in twee uitzonderlijke situaties. Dit betreft bewoning van een dienstwoning wegens beveiligingsmaatregelen of huisvesting buiten de woonplaats veroorzaakt door de dienstbetrekking (het zogenaamde pied-à-terre).

Zakelijke huur

Een andere mogelijkheid is om bij de werknemer een zakelijke huur in rekening te brengen. Dit houdt in dat het huurbedrag van de werknemer wordt vastgesteld op het bedrag dat een derde zou betalen. De huur kan vervolgens worden ingehouden op het loon van de werknemer.

Combinatie

Een combinatie van de bijtellingsregeling en het in rekening brengen van zakelijke huur behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan het geval zijn wanneer u tegemoet wilt komen aan uw werknemer, maar tegelijkertijd een rendement wilt hebben op de dienstwoning.

Btw-aspect

Bij de verhuur van een dienstwoning is het opteren voor een met btw belaste verhuur niet mogelijk. De btw over de kosten die verband houden met het zakelijk gebruik van de dienstwoning zijn wel zakelijk aftrekbaar, zoals de btw over de kosten die verband houden met de kantoorruimte van de woning.

Meer weten

Het huisvesten van personeel ten behoeve van een goede bedrijfsvoering, is een complex vraagstuk en vraagt om specialistische kennis. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met Sander Janssen, senior belastingadviseur. U bereikt Sander via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over de fiscale regels van een dienstwoning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sander
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan