Hoe verwerkt u de btw bij single en multi purpose vouchers?

1 mei 2023
Artikel

Veel ondernemers gebruiken waardebonnen, vouchers, zegels en/of kortingsbonnen bij de promotie van diensten en producten. Het is een aantrekkelijk middel om uw omzet en klandizie te vergroten. De btw-wetgeving is complex. Is er sprake van een single of multiple purpose voucher? En hoeveel btw moet u dan betalen? 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Hoe verwerkt u de btw bij single en multi purpose vouchers?

Wat is een voucher?

Binnen de Europese Unie (EU) gelden dezelfde regels voor vouchers. Maar wat is een voucher? Een voucher is vormvrij. Het kan een vel papier of pasje zijn waarop (digitaal) tegoed staat. Dit kan worden ingewisseld voor een product of dienst zonder verplichte bijbetaling. Een voucher is dus inwisselbaar voor een (concreet) product of dienst. Bij verplichte bijbetaling is er geen sprake meer van een voucher. Een voucher blijft een voucher als de consument kan kiezen voor een duurder product of dienst, waarvoor moet worden bijbetaald. Daarnaast moet bekend zijn bij welke (potentiële) leverancier of dienstverlener en voucher kan worden ingewisseld.

Er zijn twee soorten vouchers:

 • Een Single Purpose Voucher (SPV): in te wisselen voor enkelvoudig gebruik;
 • Een Multi Purpose Voucher (MPV): in te wisselen voor meervoudig gebruik.

Wat is een Single Purpose Voucher?

Is bij de uitgifte duidelijk voor welk soort goed(eren) of dienst(en) en welk btw-bedrag (btw-tarief of ook een vrijstelling) de voucher kan worden ingewisseld? Dan is er sprake van een Single Purpose Voucher (SPV).

Bij een SPV moet u btw betalen/afdragen bij verkoop/uitgifte of (meervoudige) doorverkoop van de voucher. U berekent de verschuldigde btw als volgt:

 • 9/109 x verkoopprijs bij een laag belaste prestatie; 
 • 21/121 x verkoopprijs bij een hoog belaste prestatie.

Voorbeeld enkelvoudig gebruik

 • A geeft een cadeaubon uit voor een messenset (21% btw) van € 50. Btw 21/121 (x) € 50 = € 8,67.
 • B geeft een boekenbon (9% btw) uit van € 10. Btw is 9/109 (x) € 10 = € 0,82.
 • C geeft een bioscoopbon (9% btw) voor willekeurige film van € 11. Btw is 9/109 x € 11 = € 0,91.

De waardebonnen zijn in te leveren bij een geselecteerde groep ondernemers. Met de voucher krijgt u een product of dienst en het btw-tarief is bekend. Bij uitgifte en/of doorverkoop moet u dus btw betalen, terwijl de uiteindelijke levering of dienst nog niet is verricht. De omzet van deze waardebonnen valt dus meteen in de btw-heffing. Bij doorverkoop via meerdere schakels is de provisie (verkoop -/- inkoop) belast met btw. Deze btw-belaste doorverkoop is gunstig voor het btw-aftrekrecht. Het kan dus lonend zijn om dit soort enkelvoudige bonnen (vouchers) te verkopen, vooral voor de ondernemer die ook vrijgestelde prestaties verrichten (sport-, sociale, culturele, onderwijs-, medische, financiële en verhuursector)

Multi Purpose Voucher

Is bij uitgifte/verkoop van de voucher niet duidelijk voor welk soort goederen of diensten (9%/21% btw) de voucher kan worden ingewisseld? Dan is sprake van een Multi Purpose Voucher (MPV). Het btw-bedrag is pas bekend/te berekenen bij inlevering van de voucher.

Voorbeeld meervoudig gebruik

 • A geeft een cadeaubon uit met als keuze een messenset (21% btw) óf een BBQ-pakket (9% btw) van € 25.
 • B geeft een bon uit van € 25 te besteden bij een bekende winkelketen (Mediamarkt, Bol.com, Intratuin, Coolblue etc.).
 • C geeft een restaurantbon uit van € 20 in te leveren voor een lunch (etenswaren) en/of (alcoholische) dranken (9% of 21% btw).

Op het moment van uitgifte/verkoop is niet bekend waarvoor de bon wordt ingeleverd. Pas bij inlevering van de bon, is bekend voor welke goederen/diensten tegen het 9% en/of 21% btw-tarief de bon wordt gebruikt. Het btw-bedrag is dus pas te berekenen bij inlevering. Dit betekent dat u als ondernemer de btw verschuldigd bent bij inlevering van de bon en niet bij de uitgifte. Met een MPV kunt u de btw-heffing uitstellen en er mogelijk aan ‘verdienen’ als de bon (voucher) niet wordt ingeleverd, terwijl u het btw-bedrag wel heeft ontvangen.

Let op!

 • Het is belangrijk dat u weet wanneer u btw moet betalen. Een onjuiste btw-behandeling kan leiden tot dubbel of te veel betaalde btw (naheffing Belastingdienst, terwijl al btw is betaald) of een naheffing met boetes, omdat bij uitgifte (ten onrechte) geen btw is afgedragen.
 • Bij de gratis verstrekking van vouchers kan btw verschuldigd zijn. U bent dan btw verschuldigd over de (aankoop)waarde van het achterliggend product. 

Meer weten?

Door slim om te gaan met waardebonnen, kortingsbonnen en vouchers kunt u de btw in goede banen leiden en kunt u zelfs extra voordeel behalen. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over hoe u de btw bij single en multi purpose vouchers verwerkt? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan