Goederenlevering buitenland en het nultarief

14 oktober 2016
Artikel

Doet u geregeld zaken met andere ondernemers in het buitenland? Dan past u in de regel het btw-nultarief toe. U mag niet zomaar gebruikmaken van dit nultarief. Past u de regel niet goed toe, dan komt de Belastingdienst met een naheffing.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Ondernemer onderweg naar het buitenland

U mag het nultarief toepassen als sprake is van een intracommunautaire levering (ICL). Hiervan is sprake als u als ondernemer goederen levert aan een andere ondernemer en de goederen in het kader van de levering naar een andere lidstaat worden vervoerd. Bovendien moet uw afnemer de verplichting hebben tot het opnemen van zijn intracommunautaire verwerving in de btw-aangifte.

Past u het nultarief toe, dan zijn de vermelding en controle van het buitenlands btw-nummer alleen niet voldoende. U moet aannemelijk kunnen maken dat de geleverde goederen Nederland hebben verlaten. Kunt u dit niet? Dan brengt u Nederlandse btw in rekening. Kijk kritisch naar de beschikbare informatie en controleer regelmatig in de VIES-databank of het btw-nummer van uw afnemer in orde is.

Let op!
Haalt uw buitenlandse afnemer de goederen zelf bij op? Dat maakt het voor u lastiger om het nultarief btw aannemelijk te maken. 

Wilt u meer weten over btw en het buitenland? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Download whitepaper transfer pricing

Noodzaak van transfer pricing

Nationaal en internationaal belastingdruk optimaliseren
Download de whitepaper