Goederenlevering buitenland en het nultarief

4 juli 2023
Artikel

Doet u geregeld zaken met andere ondernemers in het buitenland? Dan past u in de regel het btw-nultarief toe. U mag niet zomaar gebruikmaken van dit nultarief. Past u de regel niet goed toe, dan komt de Belastingdienst met een naheffing en mogelijk ook (vergrijp-)boetes en belastingrente.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Ondernemer onderweg naar het buitenland

U mag het nultarief toepassen als sprake is van een intracommunautaire levering (ICL). Hiervan is sprake als u als ondernemer goederen levert aan een andere ondernemer en de goederen in het kader van de levering naar een andere lidstaat worden vervoerd. Bovendien moet uw afnemer de verplichting hebben tot het opnemen van zijn intracommunautaire verwerving in zijn btw-aangifte. 

Past u het nultarief toe, dan is de vermelding van het buitenlands btw-nummer op de factuur en de controle van de juistheid hiervan alleen niet voldoende. U moet aannemelijk kunnen maken dat de geleverde goederen Nederland daadwerkelijk hebben verlaten. Kunt u dit niet? Dan brengt u Nederlandse btw in rekening of brengt u een borg in rekening ter grootte van het btw-bedrag. De borg betaalt u terug als u voldoende informatie heeft dat de goederen zich bevinden in een andere lidstaat. Kijkt u dus kritisch naar de beschikbare informatie en controleer regelmatig in de VIES-databank of het btw-nummer van uw afnemer in orde is. 

Let op!
Haalt uw buitenlandse afnemer de goederen zelf bij u op? Dat maakt het voor u lastiger om het nultarief btw aannemelijk te maken. Neem in dat geval contact op met uw belastingadviseur.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over internationale btw-regels? Neem contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail

Wilt u meer weten over btw en het buitenland? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan