Aandachtspunten btw bij zakendoen in Nederland

18 april 2023
Artikel

Werkt u als buitenlandse ondernemer voor klanten in Nederland? Dan moet u rekening houden met verschillende factoren, waaronder de omzetbelasting (btw).

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
controleren btw

Economische activiteiten in Nederland

Nederlandse btw (belasting over de toegevoegde waarde) wordt geheven op de levering van goederen en diensten in Nederland die worden uitgevoerd door een btw-ondernemer. Btw-ondernemerschap ontstaat als er tegen vergoeding duurzame economische activiteiten worden uitgevoerd. Ligt de plaats van levering of plaats van dienstverlening voor de btw in Nederland? Dan moet u doorgaans btw betalen in Nederland.

Gevolgen van economische activiteiten in Nederland

Als u btw-belaste prestaties verricht in Nederland, bent u btw-plichtig en moet u een Nederlands btw-nummer aanvragen. Daarnaast moet u periodieke btw-aangiften indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Hierbij is het belangrijk om belastbare prestaties voor de btw te kwalificeren. Afhankelijk van de kwalificatie kan er een btw-tarief van 21%, 9% of 0% van toepassing zijn. Uw transactie kan ook vrijgesteld zijn van btw. In principe kunt u de inkoop-btw in aftrek brengen op de btw-aangifte. Als u vrijgestelde prestaties verricht, heeft u geen recht op aftrek van btw. Let op als u zowel vrijgestelde als belaste prestaties verricht. In dat geval moet u een pro rata aftrek van btw toepassen op basis van het percentage belaste prestaties.

Btw-verlegging

In ‘business to business’-situaties bevatten de Nederlandse btw-regels uitgebreide btw-verleggingsregelingen voor buitenlandse ondernemers. Dit betekent dat buitenlandse ondernemers doorgaans geen btw hoeven te berekenen aan lokale (Nederlandse) ondernemers. In die gevallen moet de Nederlandse btw worden aangegeven (en betaald) door de Nederlandse ondernemer.

Invoer-btw verleggen naar de aangifte

De Nederlandse btw-wetgeving bevat een aantrekkelijke regeling voor verleggen van de invoer-btw naar de btw-aangifte als de invoer plaatsvindt in Nederland. Er gelden enkele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze verlegging. Toch kan het ook voordelig zijn voor buitenlandse ondernemers die zaken willen doen in de EU. De invoer-btw hoeft dan niet direct te worden betaald aan de douaneautoriteiten, maar kan worden aangegeven en afgetrokken in de periodieke btw-aangifte.

Factuurvereisten

Het uitgangspunt voor het recht op aftrek van btw is dat uw facturen en de facturen die u ontvangt moeten voldoen aan de factuurvereisten, zoals beschreven in de Nederlandse btw-wetgeving. Er kunnen specifieke factuurvereisten gelden voor de prestaties die u verricht. Denk bijvoorbeeld aan 'self-billing', een intracommunautaire levering van goederen vanuit Nederland of een btw-verleggingsregeling. In zulke situaties moeten specifieke bewoordingen op de factuur worden opgenomen.

Aandachtspunten btw in Nederland

  • Wat is de btw-classificatie van uw transactie? Levert u goederen, verricht u diensten of verricht u prestaties met zowel goederen- als dienstenaspecten?
  • Verricht u ‘business to business’- of ‘business to consumer’-prestaties? Als u ‘business to business’-prestaties verricht, kan een verleggingsregeling van toepassing zijn.
  • Welk btw-tarief is van toepassing?
  • Aan welke factuurvereisten moet u voldoen?
  • Kan de inkoop-btw volledig worden afgetrokken of is er sprake van een pro rata aftrek?
  • Als goederen regelmatig worden ingevoerd, kan (onder voorwaarden) een verlegging voor de invoer-btw van toepassing zijn.

Zorg ervoor dat u goed bent geïnformeerd over de btw-gevolgen als u gaat starten met economische activiteiten in Nederland. De Nederlandse btw-regelgeving bevat veel specifieke regels en elk specifiek geval moet worden beoordeeld om te bepalen welke regels van toepassing zijn.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u btw-advies en/of ondersteuning bij het starten of uitbreiden van uw onderneming in Nederland? Neem dan contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer +31 135915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu