Consequenties voor btw en personeel bij werk in het buitenland

15 maart 2023
Artikel

Verricht uw onderneming werkzaamheden in het buitenland, zoals bouwwerkzaamheden of installatie- of montagewerkzaamheden? Let dan op de volgende aandachtspunten voor de btw en uw personeel.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
Bouwvakker op een steiger

Juistheid van en formele vereisten aan facturen

Werkt u met derde partijen (zoals onderaannemers) in het buitenland, let dan goed op dat er juiste facturen uitgereikt worden. Als de facturen niet juist zijn, krijgt u ten onrechte in rekening gebrachte btw niet terug. Om dit te herstellen, moet u de oorspronkelijke factuur crediteren en een volledig nieuwe factuur uitreiken. Dit leidt tot veel onnodig administratief werk.

Daarnaast verschillen de formele vereisten voor facturen per land. Laat u hier goed over informeren.

Btw-verleggingsregeling

Verricht u werkzaamheden met derde partijen in het buitenland? Voor de btw kan in dat geval een (verplichte) verleggingsregeling gelden. Het juist toepassen van de verleggingsregeling beperkt voor  u de risico’s. Bij toepassing van de verleggingsregeling verlegt de derde de verplichting tot het afdragen van btw naar u als hoofdopdrachtgever. U houdt dan meer controle over de juistheid van de btw-afdrachten en voorkomt hiermee mogelijk ongewenste verrassingen. Aan het toepassen van de verleggingsregeling zijn voorwaarden verbonden. Wij adviseren u graag over de toepassing van deze regeling.

Verschil in interpretatie wetgeving

Veel wetgeving over de btw vloeit voort uit de Europese btw-richtlijn. Landen implementeren deze richtlijn naar eigen interpretatie binnen de eigen wet- en regelgeving. Tussen de verschillende landen kan dus verschil bestaan in interpretatie. Laat u hier dus ook goed over informeren.

Schijnzelfstandigheid bij werken met zzp’ers

Werkt u met zzp’ers op projecten buiten Nederland? Let dan op schijnzelfstandigheid. Een schijnzelfstandige is iemand die op papier een zelfstandige lijkt, maar in werkelijkheid een werknemer is. Net als Nederland kennen veel landen wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. Deze wet- en regelgeving verschilt per land. In enkele landen wordt schijnzelfstandigheid voorondersteld als de zzp’er dezelfde werkzaamheden verricht als uw eigen werknemers op hetzelfde project. Bij schijnzelfstandigheid kunnen onder andere naheffingen en boetes volgen voor premies sociale zekerheid of overige, wettelijk verplichte afdrachten. Het is daarom belangrijk te kijken hoe de arbeidsrelatie kwalificeert in het land van ontvangst.

Vergunning voor werken met ter beschikking gesteld personeel

Ter beschikking gesteld personeel kan een uitzendkracht zijn, maar ook een schijnzelfstandige of een derde die met zijn eigen personeel dezelfde werkzaamheden verricht als uw eigen werknemers op het project. In enkele landen (zoals België en Duitsland) is het niet toegestaan om werkzaamheden te verrichten met ter beschikking gesteld personeel. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Heeft u deze niet? Dan krijgt u na inspectie vaak hoge boetes. Let daarom goed op het eventueel bestaan van dergelijke wet- en regelgeving in het land van ontvangst.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over internationale btw-regels of wilt u meer informatie over de gevolgen van het uitvoeren van bouwwerkzaamheden buiten Nederland? Neem contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu