Erven mogen toch bezwaar maken tegen WOZ-beschikking

24 maart 2023
Artikel

Het hof van Amsterdam deed uitspraak in een zaak over een WOZ-beschikking op naam van 'de erven van'. Een erfgenaam wilde bezwaar maken tegen de beschikking en werd in zijn gelijk gesteld.

Portretfoto van Koen Jansen
Neem contact op met:
Koen Jansen Estate planner en fiscalist
Man leest iets over bezwaar maken tegen WOZ-beschikking

In de aangifte de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het jaar na overlijden worden gebruikt. Erfgenamen kunnen bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde van het jaar na overlijden. Bij een lagere vastgestelde waarde is er minder erfbelasting verschuldigd.

Bezwaar tegen WOZ-beschikking

Sander erft in 2013 samen met zijn zus Simone een woning. Vanwege de erfbelasting wil Sander de WOZ-beschikking voor het jaar 2014 aanvechten. Deze beschikking is gericht aan 'de erven van'. Omdat de bezwaartermijn van 6 weken is verstreken, heeft Sander de gemeente verzocht om een nieuwe WOZ-beschikking. Deze wordt geweigerd omdat Sander volgens de Rechtbank bezwaar had kunnen maken tegen de oorspronkelijke WOZ-beschikking. De rechtbank verwijst hierbij naar artikel 28 Wet WOZ waarin beschreven staat dat een WOZ-beschikking maar een keer verstuurd wordt. Dat de beschikking niet letterlijk op naam van Sander stond, vindt de Rechtbank niet relevant. Volgens de Rechtbank kon er geen misverstand over bestaan dat de WOZ-beschikking voor Sander bestemd was.

Uitspraak vernietigd

Het hof heeft de uitspraak van de rechtbank vernietigd omdat Sander als één van de erfgenamen in fiscale zin niet kan worden gelijkgesteld met 'de erven van'. Op het moment dat een individuele erfgenaam namens de erven optreedt, moet er namelijk ook een volmacht van alle erfgenamen worden overlegd.

Uitzondering niet van toepassing

De uitzondering die artikel 28 Wet WOZ maakt voor de situatie waarin de beschikking al aan de belanghebbende is toegezonden, is hier dus niet van toepassing. Het is ook niet relevant dat Sander op de hoogte was of had kunnen zijn van de WOZ-beschikking.

Recht op nieuwe beschikking

Het hof oordeelt dat artikel 28 Wet WOZ niet geldt als men rechtstreeks bezwaar heeft gemaakt tegen de oorspronkelijke WOZ-beschikking. Sander heeft dit niet gedaan, daarom heeft hij recht op een nieuwe beschikking.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de WOZ-beschikking? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Koen Jansen, belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531316 of stuur Koen een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Koen
Portretfoto van Koen Jansen
Estate planner en fiscalist
Bel
0165-531316
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan