Bepalen WOZ-waarde: aanleveren foto’s niet verplicht

25 januari 2024
Artikel

Gemeenten heffen lokale belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Sommige gemeenten vragen daarom hun inwoners om foto’s van de binnenzijde van de woning. U hoeft niet aan dit verzoek te voldoen.

Portretfoto van Hans van Dam
Neem contact op met:
Hans van Dam Senior belastingadviseur
Rijtjeshuizen

Vaststellen WOZ-waarde

Het bepalen van de WOZ-waarde gebeurt aan de hand van de koopprijs van verkochte woningen die vergelijkbaar zijn met uw woning. Voor het vaststellen van de waarde zijn onder andere factoren als bouwjaar, ligging van de woning, oppervlakte en onderhoudsstaat van belang.

Om de onderhoudsstaat te bepalen, vragen sommige gemeenten en belastingsamenwerkingen van gemeenten hun inwoners om foto’s van de binnenzijde van de woning te maken en via internet naar de gemeente te sturen. Deze gemeenten geven als reden hiervoor dat zij bezwaarprocedures over de WOZ-waarde willen voorkomen. Veel huiseigenaren vinden deze werkwijze echter een inbreuk op hun privacy.

Foto’s verplicht bij vaststelling WOZ-waarde?

Bent u verplicht om foto’s te sturen voor een nauwkeurige vaststelling van de WOZ-waarde van uw woning? Het antwoord is nee, u bent hiertoe niet verplicht.

De gemeente mag informatie opvragen over de binnenzijde van uw woning. Als u geen informatie levert, kan de gemeente uiteindelijk een informatiebeschikking opleggen. Op basis van de wet bent u verplicht om mee te werken aan zo’n informatiebeschikking. Dit betekent echter niet dat dit met foto’s moet gebeuren. U kunt de vragen ook telefonisch of schriftelijk beantwoorden. Dat er geen plicht is om foto’s te sturen, werd onlangs bevestigd door de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Vereniging Eigen Huis wijst er daarnaast op dat de waarde van bijvoorbeeld de keuken of de badkamer sterk afhankelijk is van smaak. Hierdoor valt te betwijfelen of de binnenzijde van de woning van invloed is op de WOZ-waarde.

Meer informatie of advies?

Vraagt uw gemeente u om foto’s van de binnenzijde van uw woning door te sturen? Bedenk dan dat u hiertoe niet verplicht bent. Voor het aanleveren van informatie zijn er andere mogelijkheden.

Heeft u vragen over de vaststelling van uw WOZ-waarde of bent u het niet eens met een ontvangen aanslag? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, senior belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans van Dam
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579888
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan