‘Een bedrijfsovername is een emotioneel traject’

Referentie

“Van veulen tot sportpaard, dat doen wij op Lac-hoeve in Maarheeze”, aldus Irma de Crom. Al vroeg maakte zij kenbaar graag het stokje van haar ouders over te willen nemen. Deze droom werd realiteit. ABAB stond Irma en haar ouders bij in de bedrijfsovername. “ABAB heeft me het vertrouwen gegeven.”

In gesprek met:
Irma de Crom, Lac-Hoeve
‘Een bedrijfsovername is een emotioneel traject’

Geschiedenis van familiebedrijf Lac-hoeve

De Lac-hoeve in Maarheeze is een echt familiebedrijf. Ooit begon de opa van Irma met een hengstenhouderij en koeienbedrijf. Hij droeg het bedrijf over aan Irma’s vader en oom. In 2000 ging de vader van Irma alleen door onder de naam stoeterij Jos de Crom. Enkele jaren later deed hij afstand van de koeien om zich volledig te kunnen richten op de paarden. Tegenwoordig huisvest de Lac-hoeve in de oude koeienstallen draagmerries voor embryotransplantatie. Dit gebeurt in samenwerking met veterinair centrum Someren.

Bedrijfsovername

Toen Irma de Crom in 2010 toetrad tot het bedrijf van haar vader, maakte ze meteen haar wens kenbaar om het bedrijf in de toekomst over te nemen. “Daarom zijn we vijf jaar geleden al eens om tafel gegaan met senior belastingadviseur Ad de Bruyn over het toekomstperspectief van het bedrijf. Hij gaf meteen aan dat een bedrijfsovername ook een emotioneel traject is en we daar ongeveer vijf jaar voor uit moesten trekken.” De ouders van Irma zetten hun zinnen op een huis in het dorp. “Als dat huis te koop komt, dan gaan we”, citeert Irma haar ouders. “Toen dat moment daar was, kwamen Ad en corporate finance adviseur Astrid Baetsen praten over onze wensen. Aan de hand daarvan konden zij het financiële plaatje en een bedrijfsovernameplan opstellen. Daar werden we erg blij van, de bedrijfsovername en aanschaf van de woning konden doorgaan.”

Emotioneel traject

Aan de woorden van De Bruyn was niets gelogen, want Irma en voornamelijk haar moeder hadden het soms emotioneel zwaar met de bedrijfsovername. “Mijn moeder vond het vooral heel spannend dat ik het bedrijf ging overnemen met drie kleine kinderen. Ze was bezorgd over de financiële haalbaarheid”, vertelt Irma. “Daarnaast heb ik nog drie zusjes en mijn moeder vond het heel belangrijk dat onze neuzen dezelfde kant op zouden wijzen. Daarom heeft senior corporate finance adviseur Rob van Boxtel op een avond het hele financiële stuk in Jip en Janneke-taal uitgelegd aan ons hele gezin. Toen was voor iedereen duidelijk wat we konden verwachten. Mijn moeder heeft daar een heel goed gevoel bij gehad en heeft in vlagen van twijfel veel steun gehad aan Rob.” 

Alles onder één dak

Irma de Crom kijkt zeer tevreden terug op het overnametraject. “Ad de Bruyn was echt de rode draad in het traject. Hij bracht steeds de juiste mensen mee om alles in orde te maken. Van corporate finance adviseurs tot juristen. Zij gaven ons allemaal het gevoel dat we het zo goed geregeld hebben.” Irma de Crom raadt ABAB zeker aan bij andere ondernemers. “ABAB is niet de goedkoopste, maar ik kom toch elke keer tot de conclusie dat we hier goed zitten. Het is fijn dat ABAB alles onder één dak heeft: fiscaal, accountancy, juridisch, et cetera. Ons dossier is bekend en dat maakt de afstemming in de praktijk makkelijker.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Wij maken graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. Neem contact op met Ad de Bruyn, senior belastingadviseur, voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 0416-683142 of stuur Ad een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ad
Portretfoto van Ad de Bruyn
Senior belastingadviseur
Bel
0416-683142
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu