Duurzaam bouwen: wat zijn de regels?

De bouwsector staat wereldwijd voor enorme uitdagingen. Eén daarvan is het bevorderen van duurzaamheid, zowel in de constructie als gedurende de levensduur van gebouwen. Hoewel er wet- en regelgeving bestaat om duurzaamheid te stimuleren, is het gebrek aan concrete maatstaven een aanzienlijke hindernis. Niemand lijkt precies te weten hoe duurzaam een gebouw is. Dit gebrek aan helderheid in de bouwsector roept belangrijke vragen op.

Portretfoto van Patrick Verschure
Neem contact op met:
Patrick Verschure Consultant innovatie
Houten miniatuur van een huisje op gras

Huidige situatie: regelgeving duurzaamheid onduidelijk

Duurzaamheid is niet langer slechts een modewoord in de bouwsector; het is een absolute noodzaak. Het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen, het minimaliseren van energieverbruik en het efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen zijn cruciaal voor het realiseren van een duurzame toekomst. In reactie op deze behoefte hebben veel landen en regio's wetgeving ingevoerd om duurzaamheid in de bouwsector te bevorderen.

Gemeentes geven bijvoorbeeld aan dat een project 25% circulair moet zijn, maar niet wat daar precies onder wordt verstaan om de markt zo de vrijheid te geven innovatief te zijn. Het voldoen aan de voorwaarde is daardoor eenvoudig. Vervolgens kiest de gemeente meestal toch de voordeligste oplossing. Het vreemde is dat er doorgaans geen controle plaatsvindt of die 25% circulair uiteindelijk ook daadwerkelijk wordt opgeleverd.

Eén ding is zeker: de wet zorgt ervoor dat bedrijven die niet snel genoeg meegaan, zullen afvallen. Grote bedrijven, omdat ze als eerste aan wet- en regelgeving moeten voldoen. En kleine bedrijven, omdat de grote bedrijven vervolgens geen zaken meer met hen mogen doen als ze niet tijdig volgen.

Variatie in duurzaamheidsmaatregelen verwarrend

De huidige situatie is echter verre van ideaal. Wetgeving met betrekking tot duurzaam bouwen varieert sterk van land tot land, zelfs van stad tot stad. Dit leidt tot een complexe lappendeken van regels en normen die vaak moeilijk te begrijpen en te volgen zijn. Aannemers, architecten en projectontwikkelaars moeten jongleren met uiteenlopende eisen, bijvoorbeeld voor energie-efficiëntie, materiaalgebruik, waterbesparing, en meer.

Een ander probleem is dat deze regelgeving vaak achterloopt op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Duurzame bouwmaterialen en technologieën komen snel op de markt, maar regelgeving blijft vaak ver achter bij deze innovaties. Dit maakt het voor bouwprofessionals moeilijk om bij te blijven en te voldoen aan de nieuwste normen voor duurzaamheid.

Duurzaamheidsdilemma

Misschien wel het grootste dilemma in de bouwsector is het gebrek aan een eenduidige maatstaf om de duurzaamheid van een gebouw te meten. Hoewel er enkele erkende beoordelingssystemen bestaan, zoals LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), blijft de beoordeling van duurzaamheid grotendeels subjectief. Er is geen universele standaard om de prestaties van gebouwen op het gebied van duurzaamheid te meten. Er zijn veel geluiden dat duurzaam bouwen te duur is. Terwijl andere zeggen dat het op termijn, naast het klimaatvoordeel,  juist voordeliger is. Zolang er geen consensus is, heeft iedereen gelijk.

Dit gebrek aan duidelijkheid maakt het voor zowel professionals als consumenten moeilijk om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen. Het kan leiden tot greenwashing, waarbij gebouwen als duurzaam worden gepromoot zonder dat er concrete bewijzen zijn om dit te ondersteunen.

Hoe kan het beter?

Het is duidelijk dat er behoefte is aan verbetering in de huidige situatie. Om de bouwsector daadwerkelijk duurzamer te maken, zijn een aantal stappen nodig:

  1. Uniforme duurzaamheidsnormen
    Het ontwikkelen van uniforme duurzaamheidsnormen die wereldwijd worden erkend, zou een grote stap voorwaarts zijn. Dit zou professionals helpen bij het plannen en ontwerpen van duurzame gebouwen.
     
  2. Continue actualisering van regelgeving
    Wetgevers moeten proactief zijn in het up-to-date houden van regelgeving om de nieuwste duurzame technologieën en materialen te omarmen.
     
  3. Transparantie en educatie
    Het doorrekenen van businessmodellen en duurzaamheidsmaatregelen voor alle ketenpartners is nodig. Zodat voor iedereen duidelijk is hoe duurzaam een bouwproject is en wat het onder aan de streep kost.
     
  4. Innovatie en onderzoek
    Onderzoeksinstituten, industrie en overheden moeten samenwerken om innovatie in de bouwsector te bevorderen en de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. ABAB Bouw & Infra verifieert businessmodellen, stelt juridische kaders op voor samenwerkingsvormen en ondersteunt bij financiering van innovatieve, duurzame initiatieven. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Patrick Verschure, consultant innovatie, via telefoonnummer 06-53186164 of stuur Patrick een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld je direct aan