‘De LBV-regeling kwam voor mij op het juiste moment’

Referentie

Pluimveehouder Jos Raassens uit Leende gaat in het kader van de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij (LBV plus) stoppen met zijn bedrijf. Geen makkelijke beslissing, al ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet. ‘Ik ben er niet de persoon naar om helemaal niets meer te doen.’

In gesprek met:
Jos Raassens, Pluimveestal Jos Raassens
Jos Raassens

Raassens nam de pluimveehouderij in 1989 over van zijn ouders. De afgelopen decennia breidde hij het bedrijf uit naar 54.000 kippen, waarvan 21.000 met 1 ster Beter Leven-keurmerk en 33.000 vrije uitloopkippen met 2 sterren Beter Leven-keurmerk. De pluimveehouderij is al zo lang Raassens zich kan herinneren klant van ABAB, al in de tijd van het Boekhoudbureau van de NCB. 

Een jaar of zes geleden draaide de schoonzoon van Raassens een tijd parttime mee in het bedrijf om te kijken of hij het zou willen overnemen. Raassens: “Hij heeft zich goed georiënteerd en kwam tot de conclusie dat zijn hart hier niet ligt. Dan moet je het ook niet doen. Ik ben inmiddels zestig en heb dus geen opvolger. Toen kwam de Lbv-plusregeling langs en leek dat me wel een goede optie. Je moet toch een keer stoppen.”
Bedrijfsadviseur Kees Ligthart van ABAB bracht de regeling bij Raassens onder de aandacht. Medio vorig jaar berekende hij voor de pluimveehouder wat de vergoeding zou kunnen zijn en maakte hij het toekomstige financiële plaatje inzichtelijk. “Dat ziet er voor iedere ondernemer anders uit, afhankelijk van zijn situatie. In mijn geval stond het me wel aan, zeker op mijn leeftijd. Als ik jonger was geweest, was ik er niet ingestapt. Ik denk dat de toekomst voor de pluimveesector er niet slecht uitziet, zeker omdat er ondernemers gaan stoppen en de eierconsumptie toeneemt.”

Een eerste beschikking van RVO viel eind december 2023 bij Raassens op de mat. Hiermee was de pluimveehouder het niet eens, want zijn ruime Wintergarten was niet meegenomen in de berekening. Dit zorgde voor een flink lagere vergoeding. “Kees pakte dit voor ons op en kon bij RVO aantonen dat de interpretatie door Lbv van de leefbare leefoppervlakte niet klopte. Er is nu een herziene beschikking onderweg, waarin de Wintergarten wel meetelt voor de leefoppervlakte.”

Raassens is blij met de hulp en het advies van ABAB en ziet de toekomst rooskleurig in. Hij blijft wonen op de locatie van zijn bedrijf en is op zoek naar mogelijkheden voor herbestemming. “ABAB heeft niet alleen verstand van cijfers, maar ook inhoudelijk van de pluimveesector en is sparringspartner bij strategische keuzes. Dat heeft zeker geholpen bij mijn aanvraag. Ik heb inmiddels ook al wat ideeën om in de toekomst op te pakken. Ik ben er niet de persoon naar om helemaal niks meer te doen. In ieder geval heb ik eerst een lange fietstocht naar en in Noorwegen gepland, om even helemaal los te komen van het bedrijf.”

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen omtrent de subsidie aanvraag Lbv of Lbv-plus? Of denkt u na over bedrijfsbeëindiging en wilt u hier advies over? Neem hiervoor contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 06-13604343 of stuur Kees een e-mail

Heeft u vragen omtrent de subsidie aanvraag Lbv of Lbv-plus? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan