Bedrijfsovername: wanneer vertelt u het uw personeel

30 november 2022
Artikel

Bij elke overname komt er een moment dat u uw personeel moet inlichten over de beoogde verkoop. Aan de ene kant doet u dat het liefst zo laat mogelijk, u wilt immers onrust voorkomen. Maar u wilt ook geen geheimen hebben voor uw medewerkers. Wanneer vertelt u het ze? Het antwoord: “Betrek zo min mogelijk medewerkers bij het proces totdat de verkoop volledig rond is.”
 

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Personen aan tafel praten over een bedrijfsovername

Bedrijfsovername: delen of geheimhouden?

De meeste ondernemers houden een beoogde verkoop geheim. Om onrust binnen het bedrijf te voorkomen, maar ook om het risico dat de beoogde verkoop extern bekend wordt, te beperken. Tegelijkertijd is het lastig om een geheim te hebben voor uw medewerkers, u wilt hen graag laten weten waar zij aan toe zijn. Ook kunnen de vele besprekingen van het management gaan opvallen. Toch is het belangrijk dat u zo min mogelijk medewerkers bij het verkoopproces betrekt.

Betrek zo min mogelijk medewerkers bij het overnameproces 

Het vroegtijdig bekend worden van de verkoop kan nadelen opleveren. Denk aan de invloed die dit kan hebben op de relatie met bijvoorbeeld klanten en leveranciers. Dit wil echter niet zeggen dat er naast de aandeelhouder(s) niemand bij het proces betrokken moet worden. Er moet veel informatie verzameld worden, zoals financiële cijfers, personeelsinformatie en juridische documentatie. Het is erg lastig om deze informatie te verzamelen zonder enkele medewerkers bij het project te betrekken die u deze informatie kunnen verschaffen. U kent uw medewerkers het beste. Daarom is het aan u om te bepalen of de betrokkenheid van bepaalde medewerkers inderdaad van toegevoegde waarde is voor het proces en of ze er op een professionele en vertrouwelijke manier mee om zullen gaan. Heeft u tenminste vijftig medewerkers in dienst? Dan moet u de OR inlichten over de beoogde verkoop. U doet dit op of rond het moment dat de onderhandelingen zodanig concreet zijn dat de intentieverklaring ondertekend is.

Aandachtspunten voor personeel bij bedrijfsovername

Het beste moment om de verkoop te communiceren, is het moment waarop de verkoop definitief is en de toekomstplannen bekend zijn. Stem met de koper af wanneer u uw medewerkers informeert en wat u hen precies vertelt. Zorg er in ieder geval voor dat uw medewerkers op de hoogte zijn voordat de verkoop van uw bedrijf aan de buitenwereld bekend wordt gemaakt. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over bedrijfsovername? Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsovername? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan