Bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet: de voortzettingseis

27 februari 2023
Artikel

Bent u van plan uw onderneming te schenken of na te laten aan een bedrijfsopvolger? Dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet. Toepassing van de BOR in de Successiewet betekent een (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- of schenkbelasting. Om deze regeling toe te passen, geldt onder andere een voortzettingseis voor uw opvolger. Wat betekent dit voor uw opvolger?

Portretfoto van Sander Janssens
Neem contact op met:
Sander Janssens Estate planner en fiscalist
Bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet: de voortzettingseis

Wat is het voordeel van de BOR in de Successiewet? 

Een bedrijfsopvolging heeft fiscale gevolgen. Bent u bijvoorbeeld van plan een aanmerkelijk belang in een bv te schenken? Dan is degene aan wie u schenkt schenkbelasting verschuldigd. Toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet betekent een (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- of schenkbelasting. Dit maakt de bedrijfsopvolgingsregeling erg voordelig.

Bent u van plan de BOR in de Successiewet toe te passen? Dit kan alleen als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.   

De voortzettingseis

Een van deze voorwaarden is de zogenaamde voortzettingseis. Uw bedrijfsopvolger moet de onderneming na overdracht ten minste vijf jaar voortzetten. 

Voortzetting betekent onder andere dat uw opvolger (de aandelen in) de onderneming niet mag vervreemden. Daarnaast mag uw opvolger de ondernemingsactiviteiten niet beëindigen. Gaat uw opvolger een samenwerkingsverband aan binnen vijf jaar na overdracht? Ook dit kan gevolgen hebben voor de BOR in de Successiewet. Zelfs een onverhoopt faillissement kan ertoe leiden dat uw opvolger alsnog schenkbelasting moet betalen over de in eerste instantie vrijgestelde schenking.

Een voorbeeld

Een vader laat na zijn overlijden aan zijn zoon een bouwbedrijf en kozijnenfabriek na met een beroep op de BOR in de Successiewet. De onderneming bestaat grotendeels uit een aantal bedrijfspanden met machines waarmee de kozijnen worden gefabriceerd. Daarnaast worden er nog sporadisch bouwactiviteiten verricht. Twee jaar na het overlijden van de vader worden de werkzaamheden die betrekking hebben op het produceren van de kozijnen verkocht. Andere activa, zoals de bedrijfsgebouwen worden wel behouden. Het is volgens de zoon de bedoeling dat een familielid de onderneming voortzet.

De Belastingdienst stelt dat niet is voldaan aan de voortzettingseis. De Belastingdienst is van mening dat de onderneming niet rechtstreeks is voortgezet. De wijzigingen in bedrijfsactiviteiten en de verkoop van een belangrijke bedrijfstak zijn hiervoor te ingrijpend. Dit betekent dat de BOR in de Successiewet niet van toepassing is en er alsnog schenkbelasting verschuldigd is. 

Inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting

Bij een bedrijfsopvolging spelen ook andere belastingen een rol, bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de overdrachtsbelasting. Wist u dat er ook faciliteiten voor bedrijfsopvolgingen bestaan in de inkomstenbelasting en de overdrachtsbelasting? De voorwaarden voor toepassing van deze faciliteiten wijken af van de voorwaarden voor de BOR in de Successiewet. Dit maakt een bedrijfsopvolging nóg complexer.   

Toepassing van de BOR kan grote fiscale voordelen opleveren. Houd er rekening mee dat hier verplichtingen en voorwaarden tegenover staan. Voor uzelf en uw bedrijfsopvolger(s) is het van belang dat alle partijen op de hoogte zijn van deze verplichtingen. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over de bedrijfsopvolgingsregeling? Neem contact op met senior belastingadviseur Sander Janssens via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sander
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan