'ABAB geeft een vertrouwd gevoel'

Eind 2023 werd Lemmens Metaalbewerking overgenomen door Andra Tech Group. Voor aandeelhouders Peter van der Zwaan en Leon van Leeuwen was het de manier om de toekomst van het bedrijf voor de lange termijn te borgen. ABAB begeleidde de verkoop. “Je zoekt een partij die bij je past en ABAB past bij ons.”

In gesprek met:
Peter van der Zwaan, Lemmens Metaalbewerking
Peter van der Zwaan in de productiehal van Lemmens metaalbewerking

Lemmens Metaalbewerking is specialist in verspaning. Zij richten zich met name op de productie van kleine en middelgrote series complexe freesdelen in een ruime verscheidenheid aan afmetingen en toepassingen. In 2015 namen Peter van der Zwaan en bedrijfsleider Leon van Leeuwen het bedrijf over. Door een professionaliseringsslag en de nodige investeringen in het machinepark hebben zij samen met de andere MT-leden het bedrijf op een verantwoorde manier laten groeien. “Bij de producten die we voor onze klanten maken, is het belangrijk dat het altijd hetzelfde is. Consistente producten van een consistente kwaliteit. We hebben er met onze investeringen en een aantal slimmigheden van onze vakmensen in het proces voor gezorgd dat we dit kunnen waarmaken.”

Rem op het bedrijf

Peter van der Zwaan, tot de overname voor 85% aandeelhouder van Lemmens, vertelt over de aanleiding voor de verkoop: “Er komt een moment dat je vaststelt: misschien is het beter voor het bedrijf als het zonder mij verder gaat. Om mee te gaan met de tijd zouden we meer moeten investeren. Dat gaat dan om investeringen over een periode van tien of twintig jaar. Ik keek naar mijn eigen leeftijd en bedacht: moet ik dat nu nog gaan doen? Op het moment dat je die vraag negatief beantwoordt, voel je dat je de rem kunt worden van het bedrijf. Dat is wel het laatste wat je wilt.”

Niet te hoog van de toren blazen

Uiteindelijk namen Peter en Leon samen het besluit om te zoeken naar een partij die het bedrijf zou kunnen overnemen. Peter had in het verleden al contact gehad met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur bij ABAB. En hoewel bij de overname in 2015 een ander kantoor betrokken was, koos Peter nu voor ABAB: “Ik was erg gecharmeerd van de aanpak, die is zoals ik zelf ook altijd voor ogen heb. Niet te hoog van de toren blazen, een reële berekening maken van de waarde en in normale taal met elkaar praten.”

Een goede partij voor de toekomst

In samenspraak met Lemmens maakte Jurgen op basis van zijn netwerk in de metaalbranche een selectie van potentiële partijen, waaronder Andra Tech Group. Al snel toonden zij interesse. Peter: “Ze zagen dat onze aanpak niet overal te vinden is. Daarmee doel ik op de investeringen die we hebben gedaan om seriematig producten te kunnen draaien met een consistente kwaliteit.” Ook bij Peter voelde het goed: “In de afgelopen acht jaar heb ik op het bedrijf gepast en ik wil het zo goed mogelijk doorgeven. Ik denk dat dat bij deze partij gelukt is. Andra Tech Group heeft specifieke kennis en kunde van verspanen. Het sluit naadloos aan, dat vind ik wel heel fijn.”

Een vertrouwd gevoel

De kennis en ervaring in verkooptrajecten bij het team van ABAB kwamen goed van pas. “We hadden het meeste contact met Jurgen, maar op de achtergrond heeft business analist Bram Verstappen heel veel werk verricht. Ik kwam er al snel achter dat hij inhoudelijk heel sterk was. Dat gaf een vertrouwd gevoel. Het was ook prettig dat Jurgen met Rogier Kersten, directeur Legal bij ABAB, al een keer een verkoop aan Andra Tech Group had begeleid. Je zit dan met dezelfde juristen, die weten wat ze aan elkaar hebben. Dat heeft het proces wel gemakkelijk gemaakt, voor beide partijen.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten wat onze aanpak voor u kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een kennismaking. Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 06-22977858 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Jurgen helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu