Fiscale reminders maart 2024

5 maart 2024

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In maart 2024 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • WOZ-beschikking
  • Fiscale eenheid
  • Geruisloze inbreng
  • Ruisende inbreng
  • Voorlopige aanslagen
     
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Man denkt na over fiscale reminders

Jaaraangifte omzetbelasting 2023 of maandaangifte februari 2024

Uiterlijk 31 maart 2024 moet u, in het geval van jaaraangifte, de aangifte omzetbelasting doen over 2023. Doet u maandaangiften? Dan moet u uiterlijk 31 maart 2024 de aangifte omzetbelasting doen over februari 2024. De verschuldigde belasting moet ook op deze datum zijn betaald.

Aangifte loonbelasting februari 2024

Uiterlijk 31 maart 2024 moet de aangifte loonbelasting over februari 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst. Ook moet u de verschuldigde belasting op deze datum betaald hebben. 

Bezwaar WOZ-beschikking

Bij discussie over de WOZ-beschikking kunt u binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bezwaar maken. Veelal worden de WOZ-beschikkingen gedagtekend op of omstreeks 29 februari 2024.

Met terugwerkende kracht een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Wilt u met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangaan? Dan moet het verzoek hiervoor vóór 1 april 2024 door de Belastingdienst zijn ontvangen.

Oprichting bv bij geruisloze inbreng

Moet uw onderneming met terugwerkende kracht naar 1 januari 2023 geruisloos in een bv worden ingebracht? Dan moest u vóór 1 oktober 2023 een voorovereenkomst sluiten. De bv moet uiterlijk op 31 maart 2024 zijn opgericht en uw onderneming moet dan daarin zijn ingebracht.

Voorovereenkomst ruisende inbreng

Moet uw onderneming ruisend in een bv worden ingebracht? Dan moet vóór 1 april 2024 een voorovereenkomst aangetekend door de Belastingdienst ontvangen zijn om de inbreng voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting met terugwerkende kracht naar 1 januari 2024 te laten plaatsvinden. De oprichting en inbreng moeten dan vóór 1 oktober 2024 plaatsvinden.

Voorlopige aanslagen over 2023 en belastingrente

Dien tijdig een verzoek voorlopige aanslag vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting over 2023 in om onnodige belastingrente te voorkomen. Let op: de belastingrente bedraagt voor de inkomstenbelasting 7,5% en voor de vennootschapsbelasting zelfs 10%. 
Voor ondernemingen met een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, berekent de Belastingdienst met ingang van 1 juli 2024 belastingrente. Ons advies is om vóór 1 mei 2024 het verzoek over het jaar 2023 in te dienen, om belastingrente te voorkomen. Als uw reeds opgelegde voorlopige aanslag naar verwachting te laag is, moet deze vóór 22 maart 2024 aangepast worden om belastingrente te voorkomen.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan