Een nettoloonafspraak? Let op de risico’s

15 mei 2022
Artikel

Veel werknemers spreken het liefst een nettoloon af. Wettelijk mag dat ook. Maar als werkgever wilt u graag exact weten wat uw loonkosten zijn. Netto-afspraken kunnen achteraf variabeler zijn dan gedacht en brengen dus risico’s met zich mee.

Portretfoto van Bart Leusink
Neem contact op met:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
medewerker kassen

Nadelen afspraak nettoloon

Veel werknemers vinden het fijn precies te weten wat zij maandelijks aan loon ontvangen. Maakt u een brutoloonafspraak, dan is dat niet duidelijk. Pas na aftrek van loonheffing en sociale premies weten medewerkers wat hun netto te besteden salaris is. Dit is de reden dat er soms nettoloonafspraken gemaakt worden. Toch is dat niet aan te raden. Want stel dat uw werknemer wisselende uren maakt. Dan fluctueert zijn brutoloon en weet u dus niet precies wat uw werknemer werkelijk kost.

Lees meer over de dienstverlening van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten.

Toepassing loonheffingskorting

Het risico voor u als werkgever wordt nog groter als uw werknemer geen loonheffingskorting aanvraagt. In dat geval gaan het brutoloon en de werkgeverslasten verder omhoog. Een hoger brutoloon kan zowel van invloed zijn op het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor werkgevers als op de toeslagen die een werknemer mogelijk ontvangt. Overweegt u toch een nettoloonafspraak te maken? U kunt uw werknemer niet verplichten een heffingskorting toe te passen. Wel kunt u hem laten weten wat de voordelen hiervan zijn.

Pro-formaloonstrook

Wilt u zeker weten wat de loonkosten van uw werknemer zijn, dan is het verstandig altijd een brutoloonafspraak te maken. Wilt u toch een nettoloon afspreken met uw medewerker? Laat dan vooraf twee pro-formaloonstroken maken, één met loonheffingskorting en één zonder. Zo heeft u goed inzicht in wat uw werknemer in beide situaties kost.

Meer weten?

Wilt u meer weten over netto- en brutoloonafspraken? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e‑mail.

Wilt u meer weten over loonafspraken? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Icoon whitepaper

Regeling Piekarbeid voor seizoensgebonden werkzaamheden

Download het gratis whitepaper