Wijziging gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen

12 maart 2024
Artikel

Werkgevers kunnen de kosten voor arbovoorzieningen onbelast vergoeden of verstrekken. Sinds 1 januari 2022 is de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen echter ingeperkt. Hoe zit dat?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Twee mannen in gesprek over de gerichte vrijstelling arbovoorzieningen

Vrijstelling voor verplichte arbovoorzieningen

Er geldt een gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit het arbobeleid dat de werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Door een ruime invulling van dit arbobeleid kunnen werkgevers, volgens het ministerie van Financiën, mogelijk ten onrechte gebruikmaken van de vrijstelling. Daarom is deze vrijstelling sinds 1 januari 2022 ingeperkt. De vrijstelling geldt nu nog alleen voor verplichte arbovoorzieningen.

Dit zijn voorzieningen die direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een voetenbankje voor beeldschermwerk, een beeldschermbril, laboratoriumjassen en veiligheidsschoenen.

Niet-verplichte arbovoorzieningen

De wijziging impliceert dat de vrijstelling niet meer geldt voor niet-verplichte arbovoorzieningen, zelfs niet als deze de algemene gezondheid van de werknemer bevorderen. Denk hierbij aan een cursus stoppen met roken, een stoelmassage en een algemene gezondheidscheck. In specifieke individuele situaties kan dit mogelijk anders zijn. Onze adviseurs begeleiden u graag bij het bepalen van de mogelijkheden in uw situatie. Als de voorziening op de werkplek wordt gebruikt of verbruikt geldt mogelijk nog een nihilwaardering.

Eigen bijdrage

De vrijstelling voor de verplichte arbovoorziening geldt niet als de werknemer een eigen bijdrage moet betalen. Ook mag de werknemer hiervoor geen brutoloon uitruilen via een cafetariaregeling.  Wel is het toegestaan dat de werknemer een eigen bijdrage betaalt als hij kiest voor een duurdere uitvoering van de arbovoorziening die even veilig is. Dan blijft de vrijstelling van toepassing voor de basisvoorziening, als de eigen bijdrage alleen betrekking heeft op de meerprijs van de luxere uitvoering.   

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten of er een gerichte vrijstelling geldt voor een bepaalde arbovoorziening? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over de gerichte vrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan