De btw-verleggingsregeling bij werkzaamheden buiten Nederland

Verricht uw bedrijf bouwwerkzaamheden, installatie- of montageleveringen buiten Nederland? Dan kunt u te maken krijgen met de btw-verleggingsregeling.

Profielfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Btw-adviseur
woningen in aanbouw

Wat houdt de Nederlandse btw-verleggingsregeling in?

Bij toepassing van de btw-verleggingsregeling wordt de verplichting tot afdragen van btw verlegd naar de afnemer. De leverancier hoeft dan zelf geen btw af te dragen. De afnemer verwerkt de verlegde btw in zijn eigen btw-aangifte en brengt deze in dezelfde aangifte weer in aftrek. De verschuldigde btw bedraagt dus € 0.

De btw-verleggingsregeling bij het verrichten van werkzaamheden in een andere EU-lidstaat

Verricht u als Nederlandse aannemer werkzaamheden aan onroerend goed in een andere EU-lidstaat? In dat geval zijn deze werkzaamheden voor de btw belast in het land waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. In principe bent u als leverancier verplicht om buitenlandse btw in rekening te brengen. Deze buitenlandse btw moet u vervolgens in het betreffende land afdragen. Dit brengt administratieve lasten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de btw-registratie.

In veel gevallen is het mogelijk of zelfs verplicht om de btw te verleggen naar de in het buitenland gevestigde afnemer. Dit kan echter alleen als de betreffende buitenlandse nationale wetgeving een btw-verleggingsregel kent. De manier waarop landen de verleggingsregelingen uitleggen,  verschilt. Dit moet dan ook per werkzaamheid en per land beoordeeld worden. Het maakt bijvoorbeeld verschil uit of werkzaamheden kwalificeren als een installatiedienst, een installatielevering of een dienst met betrekking tot onroerend goed.

Als u buiten Nederland bouwwerkzaamheden verricht en daarbij lokaal personeel of onderaannemers inschakelt, kan de buitenlandse btw verlegd zijn naar u als (hoofd)aannemer. In dat geval mag de uitlener of onderaannemer geen (lokale) btw aan u in rekening brengen. Gebeurt dat toch? Dan kan de aftrek van deze btw mogelijk worden geweigerd. Het is daarom verstandig om ook de inkomende facturen op hun btw-gevolgen te beoordelen.

Meer weten?

Wilt u advies en/of ondersteuning bij de toepassing van de btw-verleggingsregeling, neem dan contact op met Anne Kin, internationale btw-adviseur, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over de btw-verleggingsregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan