Werknemersparticipatie: let op de aftrekbeperking in de vennootschapsbelasting

10 maart 2023
Artikel

Heeft u een onderneming met personeel in een bv en wilt u één of meerdere werknemers laten participeren in uw onderneming door uitreiking of toekenning van aandelen? Schenk dan ook aandacht aan de aftrekbeperking in de vennootschapsbelasting.

Portretfoto van Rolf Brouwer
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur
aftrekbeperking berekenen

Loon uit dienstbetrekking

Bij een werknemersparticipatie kan sprake zijn van belast loon uit dienstbetrekking. Dit is bijvoorbeeld het geval als de aandelen gratis of tegen een koopsom lager dan de waarde in het economisch verkeer worden verstrekt. Het verschil is dan nettoloon voor de werknemer en wordt op het moment van verkrijging belast met loonheffing. Dit kan leiden tot een forse afdracht van loonbelasting.

Aftrekbeperking vennootschapsbelasting

Op grond van de vennootschapsbelastingwetgeving zijn de kosten, die samenhangen met de verstrekking van aandelen aan werknemers, niet aftrekbaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld de loonkosten als de aandelen gratis worden verstrekt of tegen een koopsom lager dan de waarde in het economisch verkeer.

Als alternatief voor het gratis verstrekken van de aandelen, krijgt de werknemer in sommige gevallen een bonus toegekend waarmee hij of zij de aandelen verwerft. Ook worden soms bestaande bonusregelingen gebruikt zodat medewerkers aandelen kunnen kopen. Afhankelijk van de participatievoorwaarden vallen deze bonussen soms ook onder de aftrekbeperking. De ervaring leert dat u de aftrekbeperking in dit soort situaties kunt voorkomen door het participatietraject op een juiste manier vorm te geven. Ook tijdige afstemming met de Belastingdienst speelt hierbij een belangrijke rol.

Meer weten?

Overweegt u uw werknemers te laten participeren in uw onderneming en wilt u weten hoe u dit het beste kunt vormgeven? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem voor meer informatie of advies contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rolf
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan