Subsidiekansen voor de horeca in 2024

De overheid stimuleert u als horecaondernemer graag om te investeren. Bijvoorbeeld in verduurzaming en innovatie of de ontwikkeling van uw personeel. Check voor u overgaat tot aanschaf altijd of u in aanmerking komt voor subsidie. Die kans is groot.

Portretfoto van Bram Elberse
Neem contact op met:
Bram Elberse Consultant innovatie
Medewerker restaurant krijgt geld

Fysieke investeringen

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen, kunt u fiscaal voordeel behalen in de vorm van een aftrekpost voor de winstbelasting. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van 2024. 

Let op: u moet uw aanvraag voor fiscaal voordeel altijd binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indienen.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor duurzame investeringen

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is interessant wanneer u investeert in een energiebesparend of duurzaam bedrijfsmiddel. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Energielijst 2024. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt 40% in 2024. Dit zijn een aantal bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA:

 • elektrische oven;
 • energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
 • elektrische bakcarrousel;
 • inductie/ elektrisch frituurtoestel;
 • multifunctioneel kook- en baktoestel;
 • isolatie bestaande constructie;
 • energiezuinige drankenkoeler
 • infraroodpanelen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA of Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden mogelijkheden voor investeringen in innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Milieulijst 2024. Het scala aan mogelijkheden is enorm. Denk aan het milieuvriendelijk inkleden van uw speeltuin of terras. Of aan het investeren in een elektrische cargofiets voor een duurzame bezorging van uw producten. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Afhankelijk van uw investering kunt u tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op uw winst. Daarnaast is het voor veel van de investeringen die op de Milieulijst staan mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven via Vamil.

Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel zijn: 

 • glasversnipperaar voor horecabedrijven;
 • tapsysteem voor water en frisdranken;
 • bevochtigingsapparatuur voor verse voedingsmiddelen in de horeca;
 • speed-pedelec;
 • elektrisch aangedreven bakfiets of cargobike;
 • landschapselementen en vergroening van gevels, muren en daken;
 • duurzame inzameling en scheiding van afval en restproducten;
 • bouwen volgens duurzaamheidscodes.

Ontwikkeling personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn representativiteit en kwaliteit van uw personeel essentieel voor het goed lopen van uw onderneming. Daarom helpt de overheid u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van uw werknemers. Twee subsidieregelingen bieden ook in 2024 weer kansen. 

Subsidie Praktijkleren

De subsidie Praktijkleren zorgt voor een vergoeding voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen uw bedrijf. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een bbl-opleiding volgt? Dan kunt u per jaar maximaal € 2.700 subsidie ontvangen. U kunt deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

SLIM-regeling

U kunt ook in 2024 weer subsidie aanvragen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van uw personeel. Via de SLIM-regeling ontvangt u een vergoeding voor de kosten van inhuur van een externe adviseur. Daarnaast zijn ook directe loonkosten subsidiabel. Voor u als zelfstandig ondernemer kan de subsidie oplopen tot € 25.000, met een percentage aan subsidiabele kosten van maximaal 80%. Voor samenwerkingsverbanden is dit maximaal € 500.000.

U kunt een aanvraag voor subsidie doen als u, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal één van onderstaande activiteiten:

 • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van uw werknemers. 
 • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor uw werknemers.
 • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen. 
 • Het aanbieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen bol- of bbl-traject).

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u als ondernemer investeren in uw onderneming of personeel? Ook in 2024 zijn er weer veel subsidiekansen voor horecabedrijven, van groot tot klein. De consultants van Epiic (dochteronderneming van ABAB) kijken graag samen met u naar de mogelijkheden. Neem contact op met Bram Elberse, consultant innovatie, via telefoonnummer 040-2942671 of stuur Bram een e-mail.

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor de horeca? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bram
Portretfoto van Bram Elberse
Consultant innovatie
Bel
040-2942671
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan