Voorkom nadelige btw-gevolgen bij vrijgestelde renteopbrengsten

15 januari 2021
Artikel

Veel ondernemingen beleggen én lenen geld uit. De ontvangen rente inkomsten is voor de btw vrijgestelde omzet. Dit beperkt de btw die u op uw btw-aangiften kunt aftrekken. Voorkom problemen met de Belastingdienst en houd rekening met deze aandachtspunten.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Mensen in gesprek over vrijgestelde renteopbrengsten

Btw-belaste prestaties

Stelt u zich eens voor: u heeft een holdingmaatschappij en een aantal werkmaatschappijen. De holdingmaatschappij verricht management- en houdsteractiviteiten en vanuit de werkmaatschappijen vinden btw-belaste prestaties plaats. Aftrek van btw op kosten is dan vaak geen probleem. De btw is gewoon aftrekbaar.

Invloed vrijgestelde rente-inkomsten op aftrek btw

De aftrek van btw wordt lastiger als u naast uw btw-belaste activiteiten ook van btw vrijgestelde activiteiten gaat verrichten. Bekende sectoren waarin ondernemers vrijgestelde activiteiten verrichten, zijn de medische, sport-, culturele en onderwijssector.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Geldlening: financiële handelingen

Veel ondernemers beseffen niet dat de rente-inkomsten van het ‘uitgeleende geld’ of beleggingsinkomsten btw vrijgestelde omzet is. Dit zijn inkomsten uit vrijgestelde financiële handelingen. En als u vrijgestelde handelingen verricht, dan is de btw op de kosten die u daarvoor maakt niet aftrekbaar. De btw op kosten - direct toerekenbaar - voor de verstrekking van de geldleningen/kapitaal/beleggingen is dus niet aftrekbaar. Denk aan het opstellen van de geldleningsovereenkomst of beheerskosten van een effectenportefeuille.

Pro rata aftrek algemene kosten

De vrijgestelde rente-inkomsten kunnen ook invloed hebben op de btw die u aftrekt op uw algemene (ondernemings-)kosten. Denk  aan accountants- en advieskosten, maar ook aan onderhoud-, huisvestings- en energiekosten. Deze btw is niet direct toerekenbaar aan btw-belaste of btw-vrijgestelde activiteiten, waardoor sprake is van algemene kosten. Voor deze btw heeft u recht op aftrek op basis van de pro rata. De pro rata berekening wordt in principe gemaakt door uw belaste omzet te delen door de totale omzet van uw onderneming.

Een voorbeeld

De belangrijkste vraag bij vrijgestelde rente-inkomsten is of u uw omzet in een pro rata berekening moet meenemen. Uit de verhouding ‘belaste / vrijgestelde + belaste omzet’ volgt een percentage en voor dat percentage mag u de btw op uw algemene kosten wel aftrekken. Voor het gedeelte 100 -/- pro rata dus niet. Een voorbeeld:

U verricht € 150 aan btw-belaste activiteiten. De rente-inkomsten zijn € 50. De pro rata is € 150 / € 200 = 75%. De btw op kosten voor de geldlening is € 5. De btw op algemene kosten is € 25.

75% van de btw op de algemene kosten mag u aftrekken. 100% -/- 75% = 25% dat u niet mag aftrekken. 25% van 25 = € 6,25 is niet aftrekbaar. De btw op de kosten van de vrijgestelde gelding van € 5 is ook niet aftrekbaar.

Opstellen btw-aangiften en beperkte btw-aftrek

Houd dus bij het opstellen van uw btw-aangiften rekening met de btw-vrijgestelde omzet van uw uitstaande geldleningen/beleggingen. De btw op kosten voor uw geldleningen/beleggingen is niet aftrekbaar. Daarnaast is het belangrijk dat u een pro rata berekening opstelt, om de aftrek van btw op uw algemene kosten te bepalen.

Wat kunnen onze belastingadviseurs voor u betekenen?

De omzet uit het verstrekken van geldleningen/beleggingen hoeft niet in een pro rata-berekening te worden opgenomen als u als ondernemer gemotiveerd kunt onderbouwen dat sprake is van ‘bijkomstige financiële handelingen’. De omvang van de rente-inkomsten in verhouding tot de omzet van uw andere activiteiten, is een indicatie, maar niet doorslaggevend. Op basis van jurisprudentie en de Europese btw-richtlijn, zijn er andere handvaten om de btw-aftrekbeperking te voorkomen, maar dit is wel afhankelijk van uw feiten en omstandigheden en vereist maatwerk. Onze belastingadviseurs kijken bijvoorbeeld ook naar het ‘gebruik’ van kosten voor deze vrijgestelde omzet.

Kortom, rente-inkomsten uit geldleningen en/of beleggingen zijn voor de btw vrijgestelde omzet. Houd hiermee rekening bij het opstellen van uw btw-aangiften en het samenstellen van de jaarrekening.

Meer weten?

Onze btw-specialisten hebben ruime ervaring met de invloed van btw-vrijgestelde rente-inkomsten op uw btw-positie. Voorkom vervelende verrassingen achteraf met de Belastingdienst en laat u goed adviseren. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan