Vijf tips voor horecaondernemers in crisistijden

20 oktober 2020
Artikel

Een half jaar geleden ging de horeca in Nederland dicht vanwege het coronavirus. De omzet kreeg een enorme knauw en volledig herstel is nog niet in het vizier, aangezien de horeca opnieuw op slot gegaan is. De coronacrisis raakt de sector hard. Hoe kunt u na de lockdown als horecaondernemer weer op adem komen? 

Portretfoto van Bert Hendriks
Neem contact op met:
Bert Hendriks Senior relatiemanager horeca
Vijf tips voor horecaondernemers in crisistijden

Op tijd constateren

Het is nog altijd onrustig in de horecasector. De tweede golf van het coronavirus is aangebroken én de maatregelen vanuit het RIVM en OMT zijn onder meer gericht op de horeca. Door de huidige lockdown is het lastig om de winter op een financieel gezonde manier door te komen. Daarnaast heeft u misschien – net als een flink aantal ondernemers - veel vooruitgeschoven. Denk aan de betaling van belasting, huur, vakantiegelden en leveranciers. Pas rond de jaarwisseling worden de effecten hiervan duidelijk, maar is het dan al niet te laat?

Vijf tips voor u

Zorg dat u eventuele nood op tijd constateert. Zo voorkomt u een hoop problemen. Denk aan de regelingen die u met stakeholders moet treffen. Als horecaondernemer kunt u nog meer doen om boven water te blijven. Vijf tips:

  1. Bekijk uw horecaconcept goed. Past de huidige exploitatie nog wel in deze tijd? Het is duidelijk dat er in een korte tijd veel veranderd is. De verschillen en behoeften tussen jong en oud worden meer en meer duidelijk.
  2. Houd vaste overeenkomsten en verplichtingen tegen het licht, zoals afspraken met verhuurders of banken.
  3. Is de balans tussen vaste medewerkers en oproepkrachten nog goed? Maatregelen op gebied van personeel kunnen oplossingen bieden. 
  4. Ga na of stakeholders nog iets kunnen betekenen in praktische en/of financiële zin, met name leveranciers, verhuurders en banken. 
  5. Breng in kaart of uw onderneming ondersteuning nodig heeft die verder gaat dan boekhouding. Zo kan het zijn dat uw bedrijf veel heeft aan de specialistische kennis van een jurist, arbeidsdeskundige of horecadeskundige met praktische kennis van horeca, nieuwe concepten en marketing.

Wat kunnen wij voor u doen?

Zien de komende wintermaanden er niet rooskleurig uit? Dan krijgt u te maken met een complex proces met vele facetten. Professionele ondersteuning van onze specialisten kan uitkomst bieden. Om het verdere verloop van uw horecabedrijf te beoordelen, kijken onze adviseurs naar het complete beeld van uw organisatie.

  • Wij brengen de actuele financiële situatie in kaart, inclusief de noodmaatregelen.
  • Wij maken een (flexibele) begroting voor 2021 en 2022 op basis van actuele gegevens.
  • Wij lichten de personele bezetting door en brengen deze objectief en duidelijk in kaart.
  • Wij checken de vaste afspraken op gebied van vaste activa. Denk aan huur, hypotheek, leningen en leaseregelingen.
  • Wij overleggen en beoordelen samen met u of er nog genoeg energie en potentie in het bedrijfsconcept zit.

Nadat alles in kaart is gebracht, zijn er een aantal uitkomsten mogelijk. Kort samengevat:

  • Uw bedrijf is ondanks de coronacrisis financieel gezond. Het is aannemelijk dat bepaalde onderdelen beter kunnen, wat waarschijnlijk meer resultaat oplevert.
  • Doorgaan is op korte termijn niet haalbaar:
    1. Er wordt overlegd hoe te stoppen (verkoop/ afbouwen/failliet).
    2. Juridisch en praktische steun is in dit geval noodzakelijk.
    3. Wij brengen de stakeholders op juiste wijze op de hoogte van de situatie.
  • Doorgaan is op langere termijn haalbaar onder voorwaarden:
    1. In en na overleg maken wij een nieuw businessplan. Alle aandachtspunten vormen de leidraad van een doorstart.
    2. Juridisch en praktische steun is in dit geval noodzakelijk.
    3. Wij brengen de stakeholders op juiste wijze op de hoogte van de situatie.

Meer weten?

Tijdig en adequaat ingrijpen is belangrijk en kan ellende voorkomen. Heeft u hulp nodig of wilt u meer weten over het rendement van uw horecazaak? Neem dan contact op met Bert Hendriks, senior relatiemanager horeca, via 06-22468948 of stuur Bert een e-mail.

Wilt u meer weten over coronacrisis in de horeca? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan