Trends in horeca en recreatie

22 februari 2023
Artikel

Het coronaherstel in de horeca- en recreatiesector ging sneller dan verwacht. Door hogere prijzen zijn de omzetten hoger vergeleken met dezelfde periode in 2019. Toch staat de sector een aantal uitdagingen te wachten.

Portretfoto van Mark Rebbens
Neem contact op met:
Mark Rebbens
Trends en ontwikkelingen volgen in de horeca

Zowel de omzet van de horeca als van de logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het afgelopen jaar. Zo steeg de omzet van de horeca in het derde kwartaal volgens het CBS met 2,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De omzet van logiesverstrekkers steeg in het derde kwartaal van 2022 zelfs met 7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Stijging consumentenprijzen

In de tweede helft van 2022 had de sector te maken met een forse stijging van de consumentenprijzen. Volgens het CBS ging het om een stijging van zo’n 10 procent door een combinatie van stijgende kosten, personeelskrapte en gestegen inkoopprijzen.

Uitdagingen

Hoewel de sectoromzet weer boven de niveaus van 2019 zit, kent de sector meerdere uitdagingen in 2023. Zo stijgen de inkoopprijzen dit jaar verder, maar blijft ook het lastig om personeel aan te trekken, ondanks de verhoging van het minimumloon.

De uitdagingen maken het voor de sector lastig om winstgevend te blijven. De verwachting is dat de voedingsmiddelenindustrie een prijsverhoging van 10 tot 20 procent moet doorvoeren om de kostenstijging te compenseren. Hierdoor wordt er in 2023 een minimale groei verwacht. Als ondernemer is het daarom zaak om te investeren in innovatie, verduurzaming en samenwerking in de keten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de horeca- en recreatiesector? Neem contact op met Mark Rebbens, senior klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647226 of stuur Mark een e-mail voor een vrijblijvende kennismaking.

Ontdek hoe wij u helpen om in te spelen op trends en ontwikkelingen

E-mail Mark
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan