Vermogensetikettering: de voordelen van twee systemen optimaal gebruiken

31 januari 2024
Artikel

Doet u als ondernemer investeringen voor uw bedrijf, zoals de aankoop van een pand, computer of auto? Dan speelt de vermogensetikettering. Hiermee kunt u fiscaal voordeel behalen.

 

Portretfoto van Hans van Dam
Neem contact op met:
Hans van Dam Senior belastingadviseur
Twee heren in gesprek over vermogensetikettering

Vermogensetikettering is het indelen van vermogensbestanddelen: gaat het om zakelijk vermogen of privévermogen? Het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden oordeelde in het verleden dat de certificaten van de aandelen in een eigen bv door het aangaan van een vennootschap onder firma met die bv niet tot het verplichte ondernemingsvermogen van de ondernemer behoren.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Belastingdruk

Bij het aangifte doen van inkomstenbelasting is het ondernemerschap fiscaal aantrekkelijk. Denk hierbij aan zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Als u als ondernemer blijvend hoge winst maakt, is de keuze voor een bv interessant omdat de vennootschapsbelasting over de winst een lager tarief kent dan de inkomstenbelasting. De mogelijkheid bestaat ook dat u gebruikmaakt van beide belastingsystemen door als ondernemer een samenwerking aan te gaan met uw eigen bv.

Hybride structuur

Een belangrijk aandachtspunt is hoe de fiscus uw aandelen in de bv behandelt op het moment dat u besluit een samenwerkingsverband aan te gaan met uw eigen bv. Door het verdelen van de winst over meerdere vennoten, kunt u de belasting van uw onderneming drukken. U kiest dan als het ware voor een hybride structuur. Zo profiteert u van de voordelen van fiscaal ondernemerschap en de lagere belastingdruk van de bv. Als de aandelen onderdeel zijn van uw privévermogen in box 2, dan wordt de waardestijging bij verkoop (of dividend) belast met inkomstenbelasting. Als de fiscus uw aandelen als ondernemingsvermogen ziet, dan kan de belastingheffing flink oplopen. In het laatste geval verdwijnt echter het voordeel. Kiest u voor een dergelijk ondernemingsstructuur, dan dient u zich wel te realiseren dat de toetreding van een nieuwe vennoot realiteitsgehalte moet hebben en dat er sprake moet zijn van een zakelijke winstverdeling. Daarnaast is toetreding doorgaans voor langere termijn. Vraag u bij aanvang van de opzet dan ook af wat u gaat doen als er in de toekomst geen of weinig winst wordt gemaakt en hoe u dan de winst verdeelt.

Aandelen in box 2

Het is dus van belang om het antwoord op de vraag te weten of de aandelen in een bv bij een hybride structuur verplicht ondernemingsvermogen zijn. De rechter oordeelde dat de aandelen als privévermogen mogen worden aangemerkt in box 2 als de eigen bv als vennoot deelneemt in een samenwerkingsverband. Daarmee maakt u een goede kans op fiscaal voordeel. De Belastingdienst heeft de zienswijze van de rechter overgenomen. 

Meer weten?

​Wilt u meer weten over vermogensetikettering? Neem contact op met Hans van Dam, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans van Dam
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579888
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan