Verhoging steunpercentages in de Milieu-investeringsaftrek

21 september 2021
Artikel

Het kabinet stelt voor om de steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) per 1 januari 2022 te verhogen. Het doel is om via een extra investeringsaftrek innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen te stimuleren.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Veld met zonnepanelen en windmolens

Wat is de Milieu-investeringsaftrek?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een overheidsregeling die groene investeringen ondersteunt. De regeling zorgt voor een fiscaal voordeel als u in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen wilt investeren. De Milieu-investeringsaftrek verlaagt namelijk de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA staan op de Milieulijst. Deze wordt jaarlijks openbaar gemaakt en is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Steunpercentages gaan omhoog in 2022

Op de Milieulijst staat per investering aangegeven welk percentage van toepassing is. Op dit moment bedragen de drie steunpercentages 13,5%, 27% en 36%. Het kabinet verhoogt deze percentages per 1 januari 2022 naar respectievelijk 27%, 36% en 45%.

Tabel steunpercentages MIA

2021

2022

13,5%

27%

27%

36%

36%

45%

 

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2022.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Milieu-investeringsaftrek? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de Milieu-investeringsaftrek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan