Verduurzaming: kans of uitdaging?

16 mei 2023
Artikel

De huidige maatschappij biedt ook veel kansen voor u als ondernemer. Zo kunt u uw onderneming toekomstbestendig maken door te verduurzamen. Maar hoe vrijblijvend is dit eigenlijk?

Portretfoto van Jo-Anny Schoppink
Neem contact op met:
Jo-Anny Schoppink Relatiemanager
Paarden in de wei

Er speelt momenteel nogal wat in de paardenhouderij: de stikstofproblematiek, vergunningen, maar ook de groeperingen die onze geliefde sport in een negatief daglicht (proberen te) zetten.

‘Duurzaamheid’ wordt steeds meer een begrip waar we niet meer omheen kunnen. Maar wat betekent het nou eigenlijk precies? Wat houdt duurzaamheid nog meer in, naast het leggen van zonnepanelen? Volgens de VN-commissie Brundtland uit 1987 betekent duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen. Hierbij wordt ook wel gesproken over de ‘footprint’ die mensen achterlaten op deze aarde.

Duurzaamheid omvat alle manieren om deze footprint te verkleinen, liefst naar nul of die zelfs een positieve invloed heeft op de toekomst. Bekende voorbeelden hiervan zijn het leggen van zonnepanelen, isoleren of het recyclen van producten.

Maar er zijn nog veel meer manieren om uw bedrijf te verduurzamen. Zo kunt u ook kijken naar de manieren van transport, lokale voorzieningen versus internationale voorzieningen en sociale aspecten zoals arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw.

Een manier om het begrip duurzaamheid wat concreter te maken is door gebruik te maken van de drie P’s: People, Planet, Profit/Prosperity.

People

Een onderneming die op de P van People duurzaam bezig is, staat voor zorg voor de gehele samenleving. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Dus niet alleen goede arbeidsvoorwaarden of pensioenopbouw voor eigen werknemers, maar ook met zorg en respect omgaan met personeel in bijvoorbeeld de leveranciersketen.

Planet

Naast de bekende voorbeelden van zonnepanelen en isolatie, zijn ook andere factoren hierin van belang. Bijvoorbeeld: hoeveel transport is er nodig voor u en uw bedrijfsvoering? Haalt u uw brokken, strooisel en ruwvoer zo lokaal mogelijk of haalt u dit uit het buitenland? Zijn er daarnaast andere oplossingen te bedenken voor uw bedrijfsafval?

Profit/Prosperity

Simpelweg houdt deze P in dat u een winstgevende organisatie moet leiden om de andere twee gebieden te kunnen verbeteren. Vanuit welvaart kunt u bijvoorbeeld investeren in verduurzaming van uw bedrijf en bedrijfsprocessen.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Kortom, er zijn veel verschillende mogelijkheden en kansen om uw onderneming toekomstbestendig te maken. Zoals eerder aangegeven is duurzaamheid een begrip waar we niet meer omheen kunnen. Er zijn dan ook reeds signalen vanuit de EU dat ondernemers hier in de toekomst over moeten gaan rapporteren. Een belangrijke eerste stap in dit proces voor u als ondernemer is om te inventariseren waar u nu staat qua duurzaamheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over duurzaamheid, de mogelijkheden om u hierbij te ondersteunen of te adviseren of over onze dienstverlening? Neem contact op met Jo-Anny Schoppink, relatiemanager, via telefoonnummer 013-4647257 of stuur Jo-Anny een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jo-Anny
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu