Veranderingen in drempels voor jaarrekeningcontrole: wat u als ondernemer moet weten

20 oktober 2023
Artikel

De Europese Commissie heeft besloten om de drempels voor jaarrekeningcontroles te verhogen. In de nieuwe richtlijn vermeldt de Europese Commissie dat de groottecriteria met 25% worden aangepast om rekening te houden met de inflatie.

Portretfoto van Erik Gilden
Neem contact op met:
Erik Gilden Directeur accountancy
Man en vrouw in gesprek

Groeiende roep om verhoging

U hebt wellicht gehoord dat er al geruime tijd een groeiende roep was voor de verhoging van de drempel voor controle van de jaarrekening. De inflatie zorgde er namelijk voor dat steeds meer bedrijven onderworpen werden aan verplichte jaarrekeningcontroles. Zelfs de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, heeft zich actief ingezet voor deze verandering, wat uiteindelijk tot succes heeft geleid. Door deze verhoging van de grensbedragen blijven bedrijven langer onder een lichter administratief regime vallen. 

Inflatie en aanpassing van de groottecriteria

Over een periode van 10 jaar (1 januari 2013 tot en met 31 maart 2023) beliep de gecumuleerde inflatie 24,3% in de eurozone én 27,2% in de EU-275 . In het licht van dit alles moeten de groottecriteria met 25% te worden aangepast voor inflatie, dat zou de volgende uitkomst opleveren (vóór afronding naar boven):

Kmo-drempel

kmo-drempel

Hierboven is te zien dat afronden de groottecriteria doet toenemen met 25,0 % tot 28,6 %. Dit ligt zeer dicht bij het beoogde inflatiepercentage en verschilt nauwelijks per groottecriterium. De bovenstaande groottecriteria fungeren daarom als solide basis voor de effectbeoordeling.

De Nederlandse wetgever aan zet

De richtlijn stelt dat de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen die nodig zijn om aan deze richtlijn te voldoen, uiterlijk van toepassing moeten zijn op boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2024. Individuele lidstaten hebben echter de mogelijkheid om bedrijven toe te staan deze bepalingen al toe te passen voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2023. Het is nu aan de Nederlandse wetgever om dit in de praktijk te brengen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten wat de verandering voor u gaat betekenen? Neem contact op met Erik Gilden, directeur accountancy, via telefoonnummer 040-2942694 of stuur Erik een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erik
Portretfoto van Erik Gilden
Directeur accountancy
Bel
040-2942694
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu