Vastgoed buiten het fbi-regime

20 september 2022
Artikel

Het kabinet wil per 1 januari 2024 een maatregel introduceren in de vennootschapsbelasting op basis waarvan fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s) niet meer direct in vastgoed mogen beleggen.

Portretfoto van Daniel van Meijgaarden
Neem contact op met:
Daniël van Meijgaarden Senior belastingadviseur
Vastgoed buiten het fbi-regime

Op dit moment is de winst van een  fiscale beleggingsinstellingen belast tegen een vennootschapsbelastingtarief van 0%. Hieronder vallen tevens de resultaten op vastgoed. Indien de aandeelhouders/participanten (gedeeltelijk) bestaan uit buitenlandse beleggers kan het voorkomen dat het heffingsrecht over Nederlands vastgoed niet (volledig) geëffectueerd kan worden. De vastgoedmaatregel zorgt ervoor dat de winst behaald met vastgoed in alle gevallen kan worden belast met vennootschapsbelasting.

De vastgoedmaatregel wordt volgend jaar nader uitgewerkt en opgenomen in het pakket Belastingplan 2024. Het bestaat op hoofdlijnen uit de volgende maatregelen:

  1. Een beleggingsinstelling mag niet langer beleggen in vastgoed, ongeacht de ligging van het vastgoed, om voor het fbi-regime in aanmerking te komen.
  2. De financieringseis wordt aangepast waarbij de huidige eis dat de financiering met vreemd vermogen niet hoger mag zijn dan 60% van de boekwaarde van het vastgoed komt te vervallen. Met als gevolg dat voor beleggingen zal gelden dat de financiering met vreemd vermogen wordt beperkt tot ten hoogste 20% van de boekwaarde van die beleggingen.
  3. De uitbreidingen van het begrip beleggen van vermogen voor toepassing van het fbi-regime komen te vervallen, zover ze betrekking hebben op het beleggen in vastgoed.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vastgoedmaatregel? Neem contact op met Daniël van Meijgaarden, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531348 of stuur Daniël een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daniël
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan