Vastgoed buiten het fbi-regime

20 maart 2023
Artikel

Het kabinet wil per 1 januari 2025 een maatregel introduceren in de vennootschapsbelasting op basis waarvan fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s) niet meer direct in vastgoed mogen beleggen.

Portretfoto van Daniel van Meijgaarden
Neem contact op met:
Daniël van Meijgaarden Senior belastingadviseur
Vastgoed buiten het fbi-regime

Op dit moment is de winst van een  fiscale beleggingsinstellingen belast tegen een vennootschapsbelastingtarief van 0%. Hieronder vallen tevens de resultaten op vastgoed. Indien de aandeelhouders/participanten (gedeeltelijk) bestaan uit buitenlandse beleggers kan het voorkomen dat het heffingsrecht over Nederlands vastgoed niet (volledig) geëffectueerd kan worden. De vastgoedmaatregel zorgt ervoor dat de winst behaald met vastgoed in alle gevallen kan worden belast met vennootschapsbelasting.

De vastgoedmaatregel  is in het concept wetsvoorstel over de aanpassingen in de regelingen van het fonds voor gemene rekening (fgr), de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) en de fiscale beleggingsinstelling (fbi) nader uitgewerkt. Het bestaat op hoofdlijnen uit de volgende maatregelen:

  1. Een beleggingsinstelling mag vanaf 1 januari 2025 niet langer beleggen in vastgoed - ongeacht de ligging van het vastgoed - om voor het fbi-regime in aanmerking te komen.
  2. De financieringseis wordt aangepast. De huidige eis dat de financiering met vreemd vermogen niet hoger mag zijn dan 60% van de boekwaarde van het vastgoed, komt te vervallen. Voor beleggingen wordt hierdoor de financiering met vreemd vermogen beperkt tot ten hoogste 20% van de boekwaarde van die beleggingen.
  3. De uitbreidingen van het begrip beleggen van vermogen voor toepassing van het fbi-regime komen te vervallen, voor zover ze betrekking hebben op het beleggen in vastgoed.

Voor 2024 geldt een overgangsregeling voor herstructureringen die direct samenhangen met de vastgoedmaatregel. Tot en met 1 januari 2025 kunnen fbi’s die willen herstructureren gebruik maken van de voorwaardelijke vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vastgoedmaatregel? Neem contact op met Daniël van Meijgaarden, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531348 of stuur Daniël een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Daniël
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu