Uw kind als toekomstig ondernemer? Drie tips

11 juni 2024
Artikel

U heeft uw bedrijf uitgebouwd tot een goed draaiende onderneming. Nu wil de volgende generatie het stokje graag overnemen. Een spannend moment. Drie tips om uw kind voor te bereiden op zijn toekomstige rol als ondernemer.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
Ondernemer en kind in gesprek met adviseur over bedrijfsoverdracht

Op weg naar het ondernemerschap

Veel ondernemers liggen wakker van de continuïteit van hun bedrijf. Zeker als u jaren keihard gewerkt heeft om uw onderneming tot een succes te maken, wilt u graag dat uw bedrijf in goede handen komt als u met pensioen gaat. Het is dan ook fijn als uw zoon of dochter interesse toont om uw onderneming over te nemen. Toch blijft het een grote stap.

Vaak is uw kind al werkzaam geweest in uw bedrijf, maar dat is niet te vergelijken met het dragen van de volledige verantwoordelijkheid. Opvallend is dat vooral in de agrarische sector veel aandacht besteed wordt aan de uiteindelijke bedrijfsoverdracht, maar de toetreding van het kind tot de onderneming blijft vaak onderbelicht. Er wordt nauwelijks over nagedacht, laat staan in de familie besproken, terwijl het toch een belangrijke mijlpaal is voor de familie en het bedrijf. Om uw kind goed voor te bereiden op zijn toekomstige rol als ondernemer is een aantal zaken van belang.

1. Stem verwachtingen af

Al vanaf het moment dat een van uw kinderen belangstelling toont om uw bedrijf over te nemen, is het belangrijk dat u de onderlinge verwachtingen goed afstemt. Wat zijn ieders wensen? Op welke termijn en, niet onbelangrijk, tegen welke voorwaarden? Door de beslissing om een kind te laten toetreden tot het bedrijf, kan er zowel emotioneel als zakelijk veel veranderen. De relatie tussen ouders en kind krijgt naast de familieband ook een zakelijk karakter. Verlies daarbij ook de rol van eventuele andere kinderen niet uit het oog. Door alle kinderen te betrekken, weten ook zij wat er afgesproken wordt over het bedrijf en kunnen zij meepraten. U schept hierdoor duidelijkheid en voorkomt wellicht spanningen in het gezin. Het is ook aan te bevelen om een adviseur in het traject te betrekken die ouders en kind kan begeleiden op persoonlijk vlak. 

2. Doe ervaring op

In de aanloop naar de overdracht is het van belang dat uw kind praktijkervaring opdoet in uw bedrijf. Hier kunt u al vroeg mee beginnen, bijvoorbeeld in de vorm van vakantiewerk. Zorg dat uw kind in ieder geval alle facetten van uw bedrijf leert kennen. Op die manier kan hij ook ervaren of het ondernemerschap hem wel ligt en welke vaardigheden mogelijk nog aandacht vergen. Overigens kan het voor het kind ook heel leerzaam zijn om eerst een tijdje bij een collega-ondernemer te werken vóór hij besluit in te stappen in het familiebedrijf.

3. Investeer in opleidingstraject

Naast het opdoen van praktijkervaring is het aan te raden om uw kind via een persoonlijk opleidingstraject voor te bereiden op zijn toekomstige rol. En daarbij gaat het niet alleen om vakinhoudelijke skills. Ook zaken als leiderschap, commerciële vaardigheden, effectief communiceren en samenwerken zijn van belang om de bedrijfsoverdracht tot een succes te maken. Goed ondernemerschap is niet altijd vanzelfsprekend aanwezig. Wilt u het opleidingstraject graag goed afstemmen op de vaardigheden van uw zoon of dochter? Via een assessment krijgt u niet alleen een goed beeld van de capaciteiten van uw kind, maar ook van de vaardigheden die extra aandacht vragen. Op basis hiervan kunt u vervolgens een persoonlijk opleidingsplan uitstippelen.

Meer informatie?

Heeft een van uw kinderen interesse om uw bedrijf over te nemen en wilt u investeren in een persoonlijk opleidingstraject? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan