Succesvolle excursie jonge varkenshouders naar Hongarije

Referentie

ABAB organiseerde, in samenwerking met Geurts Mengvoeders en evenementenorganisator JV-Events, onlangs een driedaagse excursie naar Hongarije met een groep van dertig jonge varkenshouders. De deelnemers zijn erg te spreken over de excursie. ‘Mooi om te zien hoe bedrijven daar werken en leuk om zo in contact te komen met andere jonge varkenshouders.’

In gesprek met:
Remco Janssen, bedrijfsadviseur
Excursie jonge varkenshouders

Het idee voor de excursie kwam voort uit de studiegroepen voor jonge ondernemers in de varkenshouderij die ABAB en Geurts Mengvoeders al geruime tijd begeleiden. Agrarisch bedrijfsadviseur Remco Janssen van ABAB is één van de kartrekkers van de studiegroepen en de excursie. “Met de studiegroepen bespreken we een aantal keer per jaar de actualiteit in de varkenshouderij. Tijdens één van onze bijeenkomsten kregen we de vraag of we niet eens konden kijken hoe de sector zich in het buitenland ontwikkelt. We weten dat in Hongarije de landbouwsector volop wordt gestimuleerd. Een heel andere focus dan hier, waar in Nederland de tendens ligt op minder dieren en minder bedrijven. Nederland stuurt op duurzaam ondernemen, Hongarije juist op voedselproductie. Terwijl we toch onder dezelfde Europese Unie vallen.”

‘Toegevoegde waarde steeds belangrijker’

Het enthousiasme onder de studiegroepleden voor deze excursie was groot: dertig van de zestig leden meldden zich aan. Samen met Judith Verbruggen van JV-Events werd een programma samengesteld. Met onder meer bezoeken aan varkens-, melkvee, kalver-, en schapenhouderijen. Op bezoek bij de Nederlandse ambassade kregen de jonge ondernemers meer informatie over de landbouw in Hongarije. Janssen: “In Hongarije is circa 75% van het areaal landbouwgrond. Granen komen veelal van eigen land en er is voldoende mestplaatsingsruimte. Bovendien liggen de arbeidskosten een stuk lager in vergelijking met Nederland en is Hongarije PRRS-vrij. Door bovenstaande aspecten wordt een scherpe kostprijs gerealiseerd. Aan de andere kant werken wij in Nederland efficiënter en halen we hogere productieniveaus. Dat we het op het gebied van kostprijs afleggen ten opzichte van het buitenland, is al langer bekend. Als we buitenlandse producenten buiten de deur willen houden, zullen we toegevoegde waarde moeten bieden. Dit was ook de conclusie van de groep ondernemers. Zoals we nu bijvoorbeeld doen met het Beter Leven-keurmerk.”

Buiten het eigen erf kijken

De deelnemers vonden het nuttig en interessant om eens buiten de eigen onderneming te kijken. Ook legden ze nieuwe contacten. Deelnemer en varkenshouder Toon van de Wolfshaar: “Ik kende het grootste deel van de groep nog niet. Het is leuk om nog meer jonge varkenshouders te leren kennen die ook de ambitie hebben om het bedrijf van hun ouders over te nemen. We willen allemaal hetzelfde: een toekomstwaardig bedrijf. Daarbij was ik nog nooit in Hongarije geweest en vond ik het mooi om te zien hoe ze daar werken. Een volgende excursie ga ik graag weer mee.” Ook deelnemer en varkenshouder Gijs van Oort was erg te spreken over de reis. Hij kwam tot de conclusie dat we het in Nederland eigenlijk best goed doen. “Ondanks de voordelen van subsidiemogelijkheden in Hongarije, draaien wij hier in Nederland op het gebied van technische resultaten gemiddeld beter. We hebben meer kennis, gebruiken beter voer en hebben betere stallen. Daarnaast vond ik het leuk om te horen hoe andere ondernemers naar de sector kijken.”

Ook Sieb Janssen Steenberg van mede-organisator Geurts Mengvoeders kijkt tevreden terug op de excursie. “Het is belangrijk om in contact te blijven met jonge varkenshouders, zeker omdat de sector vergrijst. De studiegroepen en de excursie helpen daarbij. Het is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.”

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u ook deelnemen aan een studiegroep of hebt u vragen over uw bedrijfsvoering? Neem dan contact op met Remco Janssen, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0492-579831 of stuur Remco een e-mail.

Wilt u ook deelnemen aan een studiegroep of hebt u vragen over uw bedrijfsvoering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Remco
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan