Positieve, jonge dynamiek in de pluimveesector

11 juli 2024
Artikel

De afgelopen maanden begeleidde ik een studieclub van jonge pluimveehouders. Dit was voor mij een heel mooie ervaring. Alle deelnemers staan aan de vooravond van een bedrijfsovername en zij treden de toekomst met een open vizier tegemoet.  

Portretfoto van Bas van Hout
Neem contact op met:
Bas van Hout Manager bedrijfsadvies
Kuikentjes

De studiegroep behandelde verschillende, actuele thema’s. Als eerste ging de groep met zichzelf aan de slag. Op basis van een vragenlijst leerden ze meer over hun sterke punten en voorkeursstijlen. Dit was de aftrap om in gesprek te gaan over verschillende ondernemersstijlen. Wat is nu juist mijn kracht en hoe benut ik die? 

Vooral het gesprek dat hierna ontstond, gaf alle deelnemers veel energie. En inzichten: “Dus daarom roept dat weerstand bij mij op. Als ik daar wat rustiger mee omga, kom ik verder.” Als tip kregen ze dan ook allemaal mee: vertraag en houd wat afstand tot de materie. Dat helpt je altijd.

Bedrijfsplan

Het tweede thema dat we aanpakten, was het eigen bedrijfsplan. Wat is jouw plan en waar moet dat nog bijgeschaafd worden? De plannen van de deelnemers varieerden sterk. Sommigen hadden alles al uitgestippeld, anderen stonden nog aan het begin van de bedrijfsvoering. Samen met een medewerker van de bank en een voortvarende ondernemer spiegelden we de plannen. Het was mooi om te zien dat hierdoor iedereen flink aan het denken werd gezet. 

Bedrijfsresultaat

Als laatste thema pakten we het eigen bedrijfsresultaat op. Op basis van branchecijfers gingen de deelnemers aan de slag met de positie van hun eigen bedrijf. Belangrijk, vooral omdat je rendement bepaalt wat er mogelijk is in de toekomst met je bedrijf en een eventuele bedrijfsovername. Ook in deze sessie was de groep heel open. Waar sta ik en wat kan ik hiermee bereiken? 

Een mooi traject om aan mee te werken. Mijn conclusie is dat de sector met deze jonge, dynamische en enthousiaste ondernemers een mooie toekomst tegemoet gaat.

Meer weten?  

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven of voor inzicht te zorgen. Wil je deelnemen aan één van onze studieclubs of heb je vragen over bedrijfsoverdracht binnen het familiebedrijf? Neem contact op met Bas van Hout, manager bedrijfsadvies, via telefoonnummer 0413-336506 of stuur Bas een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bas
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan